©
צילום: באדיבות דובר צה"ל
רב"ט, סרן ורס"ר: מדריך הדרגות של צה"ל
לכל חייל בצה"ל יש דרגה, זה מתחיל בטוראי ועולה בשלבי הדרגות. התבלבלתם? לא יודעים מה ההבדל בין קצין לנגד? אז הכתבה הזו היא במיוחד בשבילכם
עשו סאב
כל חייל בצה"ל מקבל דרגה, יש שלושה סוגים של דרגות בצבא: קצין, חוגר ונגד. את הדרגות מקבלים לאחר תקופה מסוימת בצבא, בעקבות יציאה לקורס קצונה או חתימה על קבע. אם עד עכשיו הצלחתם לעקוב אחרינו, כנראה שבענייני הצבא אתם מסודרים. אך אם התבלבלתם, הכתבה הזאת במיוחד בשבילכם!
עוד בערוץ על מדים של פרוגי:
- כל שירות הוא משמעותי: "התפקיד זה מה שעושים ממנו"
- כנס דור העתיד: כל הצעירים שאוהבים לתרום במקום אחד
- מדרגים: כך תדעו למלא את המנילה
חוגר
חוגר זה בעצם חיילי החובה בצה"ל.
- הדרגה הראשונה היא טוראי - מהרגע שסיימתם את שרשרת החיול שלכם אתם בדרגת טוראי. לטוראי אין דרגות על הזרוע.
- הדרגה השנייה היא רב"ט (רב טוראי) - את הדרגה הזו מקבלים כעשרה חודשים לאחר הגיוס, אך יש תפקידים שמקבלים עם סיום הקורס (פיקוד למשל) או לאחר שמונה חודשים בצבא. עם קבלת הדרגה תופרים על כל זרוע סימן של שני פסים.
- הדרגה השלישית היא סמל - את דרגה זו מקבלים בין שנה וחצי לשנה ותשעה חודשים לאחר הגיוס. (משתנה בין תפקיד קרבי או עורפי). עם קבלת הדרגה תופרים על כל זרוע סימן של שלושה פסים.
- הדרגה הרביעית והאחרונה בשרשרת החוגרים היא דרגת הסמ"ר (סמל ראשון) - דרגה זו מוענקת לגברים בלבד (אלא אם חיילת חתמה קבע או שהתגייסה מראש לתפקיד ששירותו מעל שנתיים וחצי). דרגה זו מורכבת משלושה פסים על הזרוע ועלה זית באמצע.
רב"ט © דובר צה"ל
סמל © דובר צה"ל
סמ"ר © דובר צה"ל
נגדים
דרגת הנגד היא דרגה של אנשי קבע אשר חתמו על עוד מספר שנים על מנת להשאר בצבא, ללא קורס קצונה.
- הדרגה הראשונה בשרשרת הנגדות היא רס"ל (רב סמל) - את הדרגה הזו מקבלים כשנתיים לאחר קבלת הסמ"ר. דרגה זו מורכבת מסימן וי על שתי הכתפיים. סימן זה נקרא גם "סיטרואן"
- את הדרגה השנייה רס"ר (רב סמל ראשון) - מקבלים לאחר תשעה חודשים מקבלת ברס"ל. דרגה זו מורכת משני סימני וי (שני סיטרואנים) על כל כתף.
- הדרגה הבאה בשרשרת זו היא רס"ם (רב סמל מתקדם) - את דרגה זו מקבלים כששבע שנים לאחר קבלת הרס"ר. הדרגה מורכבת וי אחד וכוכב (סיטרואן וכוכב)
- רס"ב (רב סמל מתקדם) היא הדרגה שמגיעה אחרי שבע שנים מקבלת הרס"ם. דרגה זו מורכת משני סימני וי וכוכב. (שני סיטרואנים וכוכב)
- רנ"ב (רב נגד משנה) - דרגה זו מוענקת לאחר שבע שנים כרס"ב. דרגה זו היא שלושה סימני וי (שלושה סיטרואנים)
- הדרגה האחרונה בשרשרת הנגדות היא רנ"ג (רב נגד) - את דרגה זו מקבלים בערך אחרי חמש שנים אחרי קבלת הרנ"ב ודרגה זו ניתנת לפי הערכה אישית ולא לפי וותק כמו שאר הדרגות בצבא. דרגה זו מורכבת משלושה סימני וי וכוכב.
© דובר צה"ל
קצונה
קצונה הוא מסלול מיוחד של חתימת קבע וקורס קצונה בבה"ד 1 (בית ספר לקצינים). עם סיום הקורס מקבלים דרגות כתף ולאט לאט מתקדמים בסולם דרגות הקצונה. בנוסף לדרגות הכתף מקבלים סיכה של עלה זית שמניחים על דש החולצה.
- הדרגה הראשונה בשרשרת הקצונה היא סג"מ (סגן משנה) - את דרגה זו מקבלים עם סיום קורס הקצינים והשלמת החילות. דרגה זו מורכבת מארון אחד על כל כתף ובמרכזו עלה של זית.
- הדרגה השנייה היא סגן - את הדרגה מקבלים כשנה לאחר קבלת הסג"מ. דרגת הסגן מורכבת משני ארונות כאשר על כל אחד על זית.
- הדרגה השלישית בתחום הקצונה היא סרן - את דרגת הסרן מקבלים כשלוש שנים לאחר קבלת הסגן. עם קבלת הדרגה מקבלים שלושה ארונות עליהם עלה של זית.
לאחר הארונות עוברים הקצינים לסימן עלה, הנקרא גם "פלאפלים".
- דרגת "הפלאפל" הראשונה היא רס"ן (רב סרן) - את הדרגה הזו מקבלים כשלוש שנים לאחר קבלת הסרן. הדרגה מורכבת מעלה אחד על הכתפיים (פלאפל אחד).
- דרגת הסא"ל (סגן אלוף) מגיעה מיד אחרי - את הדרגה הזו מקבלים באישור קצין בדרגת אלוף, הרמטכ"ל או ראש אכ"א (אגף כוח אדם). הדרגה מורכבת משני עלים על הכותפת (שני פלאפלים).
- אל"מ (אלוף משנה) - דרגה זו מוענקת באישור שר הביטחון והרמטכ"ל. הדרגה מורכבת משלושה עלים על הכותפת (שלושה פלאפלים).
© דובר צה"ל
לאחר סיום שרשרת הפלאפלים עוברים לשלב ה"חרב".
- הדרגה הראשונה בתחום זה היא תא"ל (תת אלוף) - דרגה זו מורכבת מסימן של חרב מוצלבת עם עלה זית על כל כתף. את קבלת דרגת התא"ל מקבלים באישור הרמטכ"ל ושר הביטחון.
- אלוף היא הדרגה הבאה - דרגת האלוף ניתנת גם היא באישורו של הרמטכ"ל ושר הביטחון. הדרגה מורכבת מסימן החרב ועלה (פלאפל).
- הדרגה הבאה, היא הדרגה האחרונה בשרשרת הקצונה של צה"ל ויש רק אדם אחד בדרגה זו, והוא הרמטכ"ל. דרגה זו היא הדרגה הגבוהה ביותר בשרשרת הפיקודית של צה"ל. דרגת הרמטכ"ל היא רא"ל (רב אלוף) הדרגה מורכבת מחרב ושני עלים. את דרגה זו אפשר לקבל רק לאחר המלצה אישית של שר הביטחון, ולאחר אישור של ממשלת ישראל וראש הממשלה. עד כה היו במדינת ישראל כ-21 רמטכ"לים. כאשר הרמטכ"ל ה-21 הוא רב אלוף גדי אייזנקוט אשר מכהן בימים אלו.
|
תגובות