כל הפרטים על מסלול הקצונה בצה"ל
חולמים על קריירה צבאית לטווח ארוך? מרגישים שיש לכם יכולות ניהול אנשים וכריזמה מולדת? צה"ל מציע מסלול קצונה בו אתם יכולים להתקדם בדרג הפיקודי שלכם במהלך השירות • מהו תהליך המיון? • מי מתאים לתפקיד? • כיצד כדאי להתנהג בראיון?
רגע, לפני הכל: קצין הוא חלק מסולם ההיררכיה הפיקודית, מי שעבר קורס קצונה מתאים, ולכן גם נושא על עצמו דרגה המקנה לו סמכויות פיקוד שונות, ועל פי ההגדרה ממונה על אדם אחד לפחות. תפקיד הקצונה בצה"ל קיים בכל היחידות השונות, ונחשב לתפקיד מפתח בצבא. קצינים הם הינם כוח אדם איכותי ולכן צה"ל מעוניין לאייש אותם.
קורס הקצינים מחולק לשלוש מגמות עיקריות המחולקות:
- מגמת להב - קצינים לוחמים בחילות השדה: קציני חי"ר (חיל רגלים) וצנחנים, יחידות מיוחדות, שריון, תותחנים, הנדסה קרבית, מודיעין שדה, מערך ההגנ"א, משמר הגבול, מערך פלוגות החילוץ וההצלה.
- מגמת מעוז - קצינים תומכי לחימה: רופאים, חימוש, תקשוב, לוגיסטיקה, שלישות.
- מגמת נחשון - קצינים ביחידות מטה עורפיות: חיל הים, חיל האוויר, חיל המודיעין, חיל הקשר והתקשוב, חיל השלישות, וחיל החינוך והנוער.
המיונים
אם אתם מתכוונים להיות קצינים אז ככל הנראה אתם חיילים בשירות סדיר שמועמדים להתקדם בתפקיד. אתם תעברו את תהליך המיון כולו במסגרת הצבא: ראיון עם פסיכולוג, רצוי שתהיו מוכנים להתמודד עם הכוח של המראיין, שתדעו מהן נקודות החולשה שלכם ותדעו גם מה הנקודות החזקות שלכם. כמו גם, שאלון 300, הבודק את מידת ההוגנות שלכם, האמינות והיושר.
מלבד זאת, יש מבחנים כמו שאלון פרטים אישיים, השלמת משפטים, תיאור תמונות ועוד. אם אתם מועמדים לתפקיד קצונה עוד טרם הגיוס שלכם, או במסגרת שירות קבע, ייתכן ותישלחו למבחנים נוספים במכון מיון חיצוני למרכז הערכה.
כדי להיות קצין, צריך
לא כולם יודעים את זה, אבל בצבא כבר מודעים ליכולות הצבאיות שלכם ולכושר ההתאמה שלכם לתפקיד הקצונה עוד מהיום הראשון שנפגשתם עם צה"ל - בצו ראשון. נתוני הדפ"ר והקב"א הם אלו שקובעים אם אתם מתאימים למסלול ישיר לקצונה או לקצונה במהלך השירות הצבאי. ללא הנתונים הנ"ל לא תוכלו להתקדם לתפקיד הקצונה גם אם אתם החיילים המצטיינים ביותר. תנאי הקבלה המתאימים והמומלצים ביותר לקצונה הם דפ"ר 50 לפחות, קב"א 52 לפחות ודירוג קצונה 1-2.
המלצות לגבי יום המיון לקצונה הם פשוטות: תהיה עצמך, אל תנסה להיות מישהו אחר ואדם שונה כי אם התפקיד מתאים לך, הם יזהו אותך. תבואו עם כריזמה, ביטחון והרבה אנרגיות חיוביות. לעיתים הבוחן מנסה להעליב ולהוריד ביטחון על מנת לראות את כושר התגובה שלכם למצב, לכן לשקול מילים ולא להעלב. בראיון עצמו המנחים הרבה יותר נחמדים ומתעניינים.
יש לקחת בחשבון כי תפקיד הקצונה כרוך בקבע לשנתיים שלוש אך עם משכורת טובה. כמו כן תפקיד קצונה ישמש טוב בקורות חיים, ישקף את היכולות שלכם ואת המשמעת העצמית שלכם.