יום המא"ה: מה עושים ביום הזה ומה השלבים?. צילום: דובר צה"ל

יום המא"ה: מה עושים ביום הזה ומה השלבים?

אם אתם לא מתגייסים לתפקידים קרביים, אלא לתפקידים תומכי לחימה, לאחר הצו הראשון תקבלו זימון ליום המא"ה. מהם השלבים שעוברים ביום זה? מה בודקים ואיך הוא משפיע על התפקיד בצבא?

לאחר שעברתם את הצו הראשון ונמצאתם מתאימים לשרת בתפקיד כתומך לחימה, ישלחו לכם זימון ליום המא"ה - מיון, איתור והתאמה. היום מיועד לבנות ולבנים שמתגייסים לתפקידים תומכי לחימה - כלומר לא קרביים. יום זה הוא הזדמנות נוספת להוכחת הכישורים והיכולות האישיות בשביל שיבוץ מדויק והולם יותר. לרוב יום זה מתחיל בשמונה אז לא לאחר.

איפה מתקיים יום המא"ה? ירושלים (מכון "אדם מילוא", רחוב שטראוס 24), תל אביב (מכללת תל אביב, רחוב יגאל אלון 30), חיפה (רחוב תל-אביב 11), באר שבע (מכללת אתגר, רחוב המשחררים 7).

מה להביא ליום המא"ה? טופס זימון, תעודה מזהה ואוכל שיספיק למהלך היום. 

מהלך היום

בתחילת היום תחולקו לקבוצות בהן יהיו 6 עד 10 אנשים ותעברו יחד משלב לשלב. בכל שלב תבצעו משימה אחרת. ביום זה תצטרכו להוכיח את עצמכם ולבצע את המשימות בצורה הטובה ביותר.

לאחר החלוקה תדרשו להציג תעודה מזהה ואת הזימון שקיבלתם. לאחר מכן תחתמו על טופס המצהיר כי אתם מסכימים שאתם חשים בטוב ומסכימים שכל המידע שיירשם עליכם יועבר לצבא, בסיום החתימה אתם תקבלו מדבקה עם אות ומספר לצורך זיהוי.

שלב ראשון
הרכבת דגם - בשלב זה תקבלו דף עליו תהיה מוצגת תמונה של דגם מסוים, למשל: הרכבת מגלשה לגולה. לאחר כ-2 דקות ילקח הדף וינתנו המרכיבים לבנייה: צינורות, ברגים, גומיות וכדומה. במשך כ-10 דקות תתבקשו לבנות את הדגם. תתאמצו ותשמרו על קור רוח בגלל שהבוחנות בודקות לא רק את ההצלחה שלכם במשימה אלא גם את הגישה שלכם למשימה. דעו כי אם אתם לא מעוניינים בתפקיד טכני אז לא קרה שום דבר אם לא הצלחתם במשימה, זה כנראה לא בשבילכם.

שלב שני
סימולציות אישיות - בשלב זה כל אחד ישב אל מול איש סגל ויחד איתו תבצעו משחק תפקידים. מה זאת אומרת? תקבלו כרטיסיה ובה כתובה סיטואציה כלשהי שבה לך ולמדריך יש תפקיד מסוים אותו אתם צריכים לגלם. בסיטואציה קיים קונפליקט שאיתו תצטרכו להתמודד על ידי אילתור של הרגע, לדוגמה: אתה מאמן כדורסל והאדם היושב בכיסא ממולך הוא שחקן כדורסל שהחלום שלו הוא להיות ראש הקבוצה, אך אתה לא חושב שהוא מתאים ולכן בחרת מישהו אחר, ואתה צריך לספר לו על כך ולהתמודד מולו גם כאשר הוא יתעצבן ויבכה. הבוחנים יבדקו כיצד אתם מתמודדים עם סיטואציה מורכבת ועל דרך התנהלותכם. תהיו טבעיים ותיהנו מ"המשחק".

שלב שלישי
הרצאה - שלב זה בודק את יכולת העמידה שלכם מול קהל. תקבלו דף שבו יהיו כתובים נושאים אפשריים להרצאה, כמו למשל: ריקוד, אומנות, ספורט וכו', אך תהיה לכם גם את האפשרות לבחור נושא משלכם אבל תצטרכו לקבל עליו אישור מהבוחן. האפשרות הזו תאפשר לכם להתכונן קצת בבית, אז כדאי שתכינו משהו משלכם.

המשימה שלכם היא להרצות על הנושא ולהעביר פעילות הקשורה אליו. הזמן המוקצב לכם הוא כחמש דקות. תראו ביטחון עצמי, כריזמה, תדברו בצורה שוטפת, זורמת ומובנת. אמנם זה משימה לא פשוטה, הבוחנים ושאר החברים לקבוצה יביטו בכם לאורך כל הדרך וזה יכול להכניס ללחץ, אבל תזכרו שזה לא עניין של חיים ומוות, זה בסך הכל משימה הבודקת את היכולות שלכם בכדי להתאים אתכם לתפקיד שמתאים לכם. תנשמו עמוק, תחייכו ותתחילו.

שלב רביעי
הרצאה נוספת - בשלב הזה תצטרכו להרצות פעם נוספת, אך הפעם תקבלו דף ובו טקסט כעמוד וחצי עליו תצטרכו להרצות לא יותר מחמש דקות. הבוחנים יבדקו כיצד אתם מתמודדים עם מידע חדש שלא התכוננתם עליו. מתוך העמוד וחצי תבחרו את המשפטים החשובים ביותר עליהם תרצו בצורה הכי ברורה ומעניינת שאתם מסוגלים. תציגו עמדות נגד, עמדות בעד ונימוקים לכל אחד מהם. ינתנו לכם דקות ספורות להתכונן ואחר כך תצטרכו לעמוד ולהרצות. זהו אתגר לא פשוט, הבוחנים יתנהגו כנערים רגילים המפריעים לכם בזמן ההרצאה, לדוגמה: יבקשו להדליק ולכבות את המזגן, ידפקו עם העט על השולחן, ישאלו שאלות לא קשורות לשיעור וכו'. מצד אחד אל תתעצבנו עליהם ואל תרימו את הקול, מצד שני גם אל תתעלמו. אל תקריאו מהדף, דברו בקול רם וברור, הביטו בחברי הקבוצה.

שלב חמישי
בניית דגם קבוצתי ושיווקו - לתחנה זו יש שתי אפשרויות: 

אפשרות ראשונה - תתחלקו לשתי קבוצות ולכל קבוצה ינתנו חומרי בנייה פשוטים כמו קשיות, לגו, סיכות וכו'. מחומרים אלו תתבקשו לבנות מבנה מסיום כמו חללית, בית או מטוס לפי הדמיון שלכם. המדריכים יתנו לכל אחד מספר המייצג מגבלה כלשהי, למשל מספר שתיים יכול לבנות רק ביד ימין. בסוף הבנייה תתבקשו להחליט מהו המבנה ולפרסם אותו באמצעות פוסטר ושיר. 

אפשרות השנייה - כל חבר קבוצה יכתוב בדף איזה מגזר באוכלוסייה שלנו על פי דעתו הכי זקוקה לתמיכה כספית. תצטרכו לתת כמה נימוקים כדי לשכנע את שאר הקבוצה. לאחר מכן תדונו ביניכם ותחליטו איזו קבוצה אתם בוחרים. למרות חילוקי הדעות שאולי יהיו ביניכם תצטרכו לשכנע או להתפשר ולבחור. לאותו מגזר אוכלוסייה שבחרתם תרכיבו מבנה מלגו, קשיות וחומרים נוספים, שאותו תצטרכו להציג בפני הבוחנים ולפרסם באיזו דרך שתרצו.

שלב זה יבדוק כיצד אתם פועלים בקבוצה ומתמודדים עם אנשים נוספים. מצד אחד אל תהיו פסיביים, שקטים, לא מתערבים בפעילות הקבוצה ולא מעלים רעיונות. מצד שני, אל תנהגו בשתלטנות אגרסביות ותבטלו רעיונות של אחרים. היו אסרטיביים, הביעו את דעתכם, הראו יצרתיות ועם זאת תקבלו רעיונות שונים משלכם ותתייחסו לאחרים בנעימות וחברתיות.

שלב שישי
תחנת הפעלה - בשלב זה תצטרכו לשתף פעולה ולהוכיח עבודת צוות. אתם תקבלו כמה משימות בהם תצטרכו לחפור בתוך חול ולהוציא כמה שיותר גולות, לזחול על שני מזרונים, ובעזרת מפה להעביר שקיות (על כל שקית שני חברי צוות) למשבצות מסוימות המסומנות במפה על פי צבעים, ולאחר מכן להעביר את השקים לתחנה אחרת, כיוון שיש "הצפה". משימה נוספת תהיה לעבור מצד אחד של החדר לשני בעזרת קרשים. זה נשמע מאוד מסוכן ומפחיד, אבל האמת שזו אחת המשימות המהנות והקלילות ביום הארוך הזה. המשימה לא קשורה בהכרח למי שמעוניין להיות בקרבי, היא בודקת גם כושר מנהיגות בקבוצה, שיתוף פעולה בקבוצה, עבודת צוות, פעילות תחת לחץ של זמנים ועוד.

שלב שביעי
תחנת מבחנים פסיכוטכניים - בשלב זה כל אחד יתיישב מול המחשב ויעבור מבחנים בזה אחר זה באופן אישי במשך כשעתיים וחצי. אלו הם מבחנים פסיכוטכניים (מציאת הבדלים, יוצא דופן וכו') על אותו רעיון של המבחנים בצו הראשון, אך מבחנים אחרים.

אחד המבחנים הידועים הוא "מבחן הריבוע האדום" - על המסך מופיע רקע שחור, וכל הזמן מופיעות על המסך צורות בצבעים שונים (מלבן כחול, משולש ירוק, וכו'). המטרה שלכם היא ללחוץ על מקש ה"אנטר" במקלדת בכל פעם שמופיע ריבוע אדום. ניתן להבין כי המבחן בודק יכולות זיהוי, יכולות ריכוז גבוהות וכן מהירות תגובה. אל תוותרו לעצמכם ואל תתחילו ללחוץ "אנטר" סתם כי אין לכם כוח ואתם עייפים.

יהיו גם כל מיני שאלות על עיסוקים ותחביבים שלכם. אתם תעברו מבחן שיגור טיל שבו תצטרכו להקליד נתונים רבים לפי ההוראות כדי שהטיל יוכל להיות משוגר בסופו של דבר. בנוסף יש מבחן המכרה שבו תצטרכו לעקוב אחרי גרפים במחשב וללחוץ על מקשים להפסקת פעילות המכרה או להפעלתו והכל לפי דף ההנחיות שניתן לכם. חשוב שגם אם הרגשתם כי פישלתם במבחן מסוים לא לתת לזה להשפיע על שאר המבחנים.

חשוב לציין שהסדר של השלבים אינו קבוע ומשתנה כל הזמן, במהלך כל המבחנים תדרשו לענות גם על השאלות הקשורות אליכם כמו למשל: מהו מצב הכושר שלכם, באילו פעילויות ספורטיביות אתם עוסקים וכו'. לאחר כל מבחן ינתן לכם ציון בין 1 ל-5 ועל בסיס זה אתם תופנו לשיבוצים במנילה שלו. 

בהצלחה!

תגובות