העלתם קובץ לרשת? הזכויות כבר לא שלכם
תחקיר דסק הדיגיטל של פרוגי, מגלה כי ענקית המידע מנצלת את שירות ענן האחסון החדש שלה, ה-Google Drive, ומנכסת לעצמה את כל הזכויות על הקבצים שהעלתם. המשמעות: התמונה שלכם תוכל להפוך לפרסומת
העלתם קובץ לכונן הווירטואלי של גוגל? הוא כבר לא שייך לכם.
רבוות דובר אודות התנהלותה הקלוקלת של גוגל כלפי פרטיותם של הגולשים, אך זאת לא מונע ממיליוני משתמשים מדי יום ויומו לשתף עם אותה ענקית עוד ועוד מידע על תחומי העניין שלהם, המעגלים החברתיים שלהם, הרגלי השימוש בסלולרי ועוד.
כעת שחררה ענקית החיפוש כלי נוסף שיאפשר להם להשיג עוד מידע - עליכם. "כונן גוגל" כך זה נקרא. השירות, שעל פניו אמור לספק לכם שטח אחסון סמלי בחינם שבו תוכלו לשמור ולגבות את כל המידע שלכם על השרתים של גוגל ללא דאגות. בצעד זה, מצטרפת גוגל לשורה ארוכה של חברות אחרות שכבר מציעות שירותי אחסון מרחוק.
על הדף הכל נראה טוב ויפה, 5 ג'יגה מתנה לשימוש חופשי ועוד מספר אפשרויות אחסון במחירים סבירים. מה שגוגל לא מציינת באופן כל כך מובהק זה את תנאי השימוש. לאחר עיון קצר ניתן לשים לב לפסקה אחת בשם "התוכן שלך בשרתים שלנו".
בפסקה זו מצוינת העובדה כי אם אתם משתמשים בשירותים של גוגל כדי לשלוח תוכן, הזכויות והבעלויות נשארות בידיים שלך: "חלק מהשירותים שלנו מאפשרים לך לשלוח תוכן. הבעלות על זכויות הקניין הרוחני הקיימות לך בתוכן זה נותרת בידיך", נכתב בתקנון.
כמו שצריך. אבל לאחר מכן, ממשיכה הפסקה ועוברת לדון בנושא העלאת התוכן: "כאשר אתה מעלה או שולח תוכן לשירותים שלנו בדרך זו או אחרת, אתה מעניק לגוגל רישיון עולמי המתיר להשתמש בתוכן זה, לארחו, לאחסנו, לשחזרו ולשנותו, ליצור ממנו עבודות נגזרות" במילים אחרות? בכל פעם שאנחנו מעלים מידע לשרת האחסון של גוגל, לפיקאסה, או אפילו יוצרים מסמך בגוגל דוקס, הוא נותן רישיון חופשי לחברת גוגל לעשות עם המידע את כל העולה על רוחה.
היא רשאית לפרסם אותו, לשלוח אותו לחברות אשר עובדות אתה, ליצור ממנו חומר פירסומי להציג אותו לעיני הציבור וכו'. אז לרוץ ולמחוק את כל הקבצים מהשרתים של גוגל? ככל הנראה בשלב זה הפתרון היחיד הוא פשוט להפסיק להעלות, כי לאחר שהעלתם את הקבצים גוגל רשאית לשמור את המידע לעצמה ולהמשיך להשתמש בו גם לאחר שמחקתם אותו.
לענקית המידע ישנה בלעדיות על כל המידע שאחסנתם בשרתייה עד עכשיו ולכם אין דבר לעשות בנידון. החל מה-1 במרץ האחרון עדכנה גוגל את תנאי השימוש בשרותיה והוסיפה לעצמה את הזכות להצליב מידע של משתמשים הנעזרים בשירותיה השונים כדי ליצור ניתוח מלא של הרגלי השימוש שלהם באינטרנט.
הפתרון: לעבור לשרת האחסון של DropBox
על פניו אין הדבר נורא כל כך, אחרי הכל גוגל היא חברה מסחרית, השאלה האמיתית היא היכן עובר הגבול של מותר ואסור. בעידן של שירותי ענן נראה כי נושא הפרטיות והזכיות על קבצים מקבלים משמעות חדשה ומעוררים שאלות שעד עכשיו היו לא רלוונטיות. עובדתית גוגל זכאית לחלק מהבעלות כל עוד היא שומרת לכם על המידע בחינם על שרתיה, אבל ישנו הבדל בין בעלות לבין זכות מלא לשימוש ושלילת זכויות היוצרים המקוריות. למרות זאת, הצצה קטנה בתנאי השימוש של DropBox מראה לנו שיש עוד דרכים לנהל שירותי אחסון ענן.
הבעלות הבלעדית על הקבצים שאנחנו מעלים ל-DropBox היא של המשתמשים. בנוסף, מציינת החברה כי במידה ותהיה מעוניינת להשתמש בתכנים שהעלנו לשרת, היא תוכל לעשות זאת רק לאחר אישורו של הגולש.
היתרון היחיד של גוגל על שירותה של DropBox הוא כמות האחסון הענקית שמציעה גוגל למשתמשיה הכבדים (במידה ותסכימו לשלם, תוכלו לקבל עד 16000 גי'גה - די הרבה) אבל יתרון זה אינו תקף לרוב המשתמשים שמסתפקים בחבילה הבסיסית ואינם מתכוונים לשלם על השירות.
כך שעד שגוגל לא תשנה את תקנון השימוש בשירותה אין שום סיבה אמיתית להמשיך להשתמש בהם. אבל לא נראה שהיא מתכוונת לעשות צעדי שינוי בקרוב בתחום פרטיות המשתמשים, ולמען האמת, לא נראה שלקוחותיה מתכוונים להתקומם נגד הפרת זכויות היוצרים הבוטה.
כי זו היא רוח התקופה, בה זכויות היוצרים כבר ברצפה והכל ניתן להורדה. הגולשים שכבר מזמן וויתרו על כל טיפת פרטיות למען חיים חשופים ומבוקרים משחקים במשחק עם ענקיות התוכנה בסופו של דבר, אנחנו די נהנים מהפרת זכיות היוצרים. אנחנו מוכרים את הפרטיות שלנו תמורת שירותים נוחים יותר ומותאמים אישית שמבינים אותנו.