עתיד הצפייה הישירה: הכיוון חיובי, אבל עוד לא. צפייה ישירה.

עתיד הצפייה הישירה: הכיוון חיובי, אבל עוד לא

לאיזה עולם אנחנו מתקדמים? לקולנוע כבר בקושי הולכים וספריות הווידיאו כבר לא קיימות, עכשיו אנחנו נמצאים במגמת הצפייה הישירה באינטרנט. אבל לא כמו שזה צריך להיות. למה זה קורה?

למה אנשים אוהבים כל כך לראות סדרות וסרטים? האם זה בגלל היציאה מהחיים הרגילים להרפתקאות לא מקובלות? האם זה בגלל שזה מגניב? יכול להיות שלעולם לא נדע, אבל בינתיים בני אדם יעשו הרבה דברים כדי לצפות בסדרה האהובה עליהם, וביניהם לשלם על כבלים, או לעבור על החוק.

עוד במדור הדיגיטל של פרוגי:
• Skype נגד Hangout: מי ינצח?
• פייסבוק משיקה את טרנדינג
• גיא הוכמן, הדבר הבא בתחום הסטנדאפ

צפייה ישירה והורדה של סרטים וסדרות קיימת מאז, נראה לי, שאני זוכר את עצמי. ההורים שלי הורידו סרטים, אח שלי, חברים שלי, לא היה אף אחד שלא הוריד סרטים או צפה בצפייה ישירה בסדרות. באיזור ראשית שנות האלפיים הגיעו ביחד עם הקלטות (וה-DVDים באיזשהו שלב) סרטונים קצרים שמסבירים כמה להוריד סרטים זה רע, ושזה בדיוק כמו לגנוב ארנק או כל פשע אחר. לקח לי זמן רב להבין שזה בדיוק מה שאני עושה עכשיו.

מה עשתה תעשיית ההורדות? היא, בין השאר, גרמה לנפילה במגמת ספריות הווידיאו, וכמובן, גם ההכנסות של הסרטים והסדרות עצמם - שחקנים, מפיקים, במאים, תסריטאים, צלמים, תאורנים, תפאורנים, מלבישים, אלפים (אם לא, אז מאות-אלפי) אנשים עובדים על הסדרות והסרטים שאתם רואים, וצפייה ישירה גורמת לכך שהכסף הזה יורד לטמיון.

אבל מצד שני - כניסה לסרט בימינו עולה באיזור ה-40 שקלים, ביחד עם תשלום על החבילה המלאה (פופקורן, שתיה…) התענוג יעלה לכם לפחות 70 שקלים או יותר, וזה רק אם אתם הולכים לבד. המחיר עולה ועולה אם אתם הולכים עם אחים, חברים או משפחה, כשמבצעים קלושים משפרים קצת את המצב.

בנוסף לזאת, אם נרצה לראות משהו אצלנו בבית בטלוויזיה, סביר להניח שלא נוכל לעשות את זה, למרות התשלום הרב שנעשה ל-HOT ו-yes וכן התשלום המגוחך של אגרת הטלוויזיה, ולמה? כי לא הכל אנחנו יכולים לראות, לא הכל יש ב-VOD ולא הכל נמצא בדיוק בראש מעייניהם של מנהלי הערצים כדי להביא סדרות רבות לארץ.

לעומת זאת, באתרי ההורדה ובצפייה הישירה אנחנו מקבלים את הכל בצורה מסודרת וממויינת שמאפשרת לנו פשוט לבחור את העונה והפרק - ופוף, אנחנו בחוויית צפייה יוצאת מן הכל.

הגופים המשדרים וארגוני זכויות היוצרים כמובן שלא וויתרו והקימו את "זיר"ה, שזהו גוף ישראלי שפועל למען הורדת אתרים המפרים זכויות יוצרים של סדרות וסרטים, וכך למעשה הצליחה להדוף את כל ההורדות והצפיות הישירות בארץ.

היות והביקוש לצפייה ישירה גבוה ועתיד הטלוויזיה כבר לא זוהר במיוחד, אותם גופים החלו במכה נוספת לאתרי ההורדות והצפייה הישירה הקטנים ופתחו בעצמם אפשרות לצפייה ישירה, כך שבאתרים כמו פרוגי ו-ynet תמצאו תכניות אינטרנט מעניינות וכן תכניות טלוויזיה.

בסופו של דבר, אנחנו רק בשלבים הראשונים של עתיד הטלוויזיה באינטרנט ויש עוד המון מה לשפר ולעשות ויש עוד המון איך לממשק את הממיר הדיגיטלי לאינטרנט ולמעשה לצפות בתכנים דרך המחשב בלבד. ועד אז - יש זמן עד שהצרכן הישראלי ירוויח באמת משהו.

אני מעדיף את הטלוויזיה והקולנוע של פעם, כן, אולי זה טיפה "אולד-פאשין", אבל בכל זאת, אני מאוכזב מהחברות הגדולות, שלעיתים רבות לא לוקחות בחשבון את הצרכן הקטן או את הראייה העתידית בתחום השידורים - וזה מצער.

תגובות