"משחקי הרעב", מאחוריך: הכירו את הלהיט הבא
אחרי שסדרת הספרים "משחקי הרעב" הצליחה ובגדול, הגיע תורה של סדרת ספרים חדשה שנראית כמו הלהיט הבא. כבר הספקנו להתאהב בדמויות
לא מעט חיקויים ספרותיים נעשו לאחר ש"משחקי הרעב" הגיע למדפים, אבל חיקוי כזה מוצלח עוד לא היה.
מדובר בסדרת ספרים חדשה בשם "ארנה 1" כשהראשון בה שכבר תורגם הוא "ציידי העבדים".
קצת על הספר
ברוק בת ה-17 גרה עם אחותה הצעירה ברי בבית קטן בהרים מושלגים. השתיים גרות שם כבר שלוש שנים לאחר שמלחמת האזרחים השנייה המיטה אסונות רבים, בהם העיר בה התגוררה שנהרסה כולה וביתה שהפך לעיי חורבות. עוד לפני שזה קרה הן עזבו את ביתן משום שקבוצה גדולה של אנשים בשם "ציידי העבדים" החליטה להפוך את התושבים לעבדים. מאז שנגמרה המלחמה נשארו מעט מאוד ניצולים וכולם מפוזרים בהרים ובשטחי הפרא. ברוק היא נערה בוגרת ועצמאית שדואגת להאכיל את אחותה ואותה בבעלי חיים שהיא צדה בתנאים לא פשוטים של שלג וקור אך למרות התנאים המחפירים הן מצליחות לשרוד. יום אחד הסיוט של ברוק התממש במלוא מובן המילה, כי לילה קודם היא חלמה על כך, ואת אחותה לקחו הציידים לזירת מוות וודאית במקום שנקרא ארנה 1 בניו יורק. לאורך כל העלילה ברוק יוצאת למשימת הצלה חסרת סיכוי עם נער בשם בן שגם את אחיו לקחו באותה מכונית. השניים עוברים לא מעט תהפוכות וחווים קשיים, בעיקר גופניים, אך לא מוותרים על המטרה שלשמה יצאו לדרך. בהמשך הם מכירים בחור צעיר בשם לוגן שמיד מתחבב על ברוק בזמן שבן מתחיל לקנא.
מה חשבנו על הספר?
מבחינת הכתיבה, היא ממש לא מושלמת. הסופרת מורגן רייס כתבה את הספר בצורת הווה, שאומנם תורמת לקרבה לקוראים, אך השימוש תוך כדי בפעלים רבים באותה שורה, כמו: "אני מגבירה את מהירות הנסיעה בפרץ של אנרגיה מתחדשת. אני נוהגת בסיבובים החדים כמעט בלי להאט" הפך את הכתיבה לרדודה. רייס המשיכה לתאר בפירוט רב: "בן נאחז בדפנות הסירה בכל כוחו. הוא נראה מבוהל" (עמ' 82). כמו כן, גם המשפטים הקצרים לא תורמים לכתיבה, להיפך - הם די מיותרים. עוד חיסרון הוא שישנם משפטים רבים שחוזרים על עצמם לאחר כמה עמודים, כמו המשפט "אני חייבת לשרוד" שכתוב פעמיים באותו פרק.
מבחינת העלילה, היא מעניינת ומרתקת כאחד. ברוק יוצאת למשימת הצלה חסרת כל סיכוי אך לא לבד, לצידה עומד בן, שהוא חלש-אופי בניגוד אליה. הכימיה ביניהם מיד עובדת והם נעזרים אחד בשני כדי להציל את אחיהם מציידי העבדים. מה שמצאנו בספר הוא לא מעט חיקויים מסדרת הספרים "משחקי הרעב". קודם כל, השנה היא שנת 2120 כמו שגם ב"משחקי הרעב" העולם עתידני ופוסט אפוקליפטי. ברוק הולכת להציל את אחותה בכל מחיר, כמו שקטניס התנדבה להציל את אחותה. אז נכון, פה לא מדובר בהתנדבות אבל השתיים דומות באופי ועושות הכול למען אחיותיהן. מה עוד שיש מנהיג בסיפור, כמו הנשיא סנואו, וגם הוא רשע ורוצה להרוג את הדמות הראשית. בנוסף לכל אלה, ברוק הכירה בתחילת הסיפור את בן וגילתה שהוא עזר לה ולאחותה ברי לפני שלוש שנים, כשרק הגיעו לבית הקטן. הוא הניח פגר של אייל בפתח כדי שישביעו את התיאבון. גם ב"משחקי הרעב" נעשתה מחווה כשפיטה בן האופים זרק לקטניס ולמשפחתה לחם, לאחר שראה אותה מפשפשת בפחים. גם את משולש האהבה יש לנו כאן, אבל מה ששונה הוא שברוק לא הכירה את בן ואת לוגן לפני שאחותה נלקחה, וזה הפך את הסיפור למותח קצת יותר, הרי אם היא הייתה חברה טובה של בן למשל, היינו בטוחים שהיא תהיה בסוף עם לוגן שנהיה בן בריתה.
משימת ההצלה נמשכה לאורך כל הסיפור, שזה מראה עד כמה הסופרת הדגישה והשתמשה בפירוטים רבים במסע של ברוק ובן כנגד כל הסיכויים, ומה שהציל את הסיפור מלהיות אסון הוא הסיפור שגדוש בלא מעט הרפתקאות ובמתח רב שישאיר את הקוראים צמאים לספר נוסף וכמובן הדמויות המרתקות. ברוק מתוארת כנערה מבריקה, אמיצה ונבונה במיוחד. היא עושה הכול למען הצלת אחותה ומתארת את עצמה כמי שדומה הן לאביה האמיץ שהוא לוחם מרינס, והן לאימה הדאגנית. את המשימה היא עוברת תוך כדי שהיא נלחמת באנשים רבים, משתמשת ברובה לראשונה ועושה דברים אמיצים ומסוכנים שלא חלמה שתעשה. את מסעה היא עוברת עם בן, נער בגילה שהוא ההיפך הגמור ממנה. הוא לא מוכן ליטול סיכונים, גם לא למען אחיו הצעיר, אבל לבסוף ברוק מכריחה אותו לפעול כפי שנדרש ממנו. בקלות אפשר להתחבר לשני הצדדים ההפוכים שמשלימים זה את זו, ובסיפור אנחנו מגלים שהשניים טובים מן האחד. גם לוגן מוסיף לעלילה, למרות שהוא נוסף לה רק לקראת הסוף. הוא נהיה בן בריתה של ברוק ועוזר לה למצוא את אחותה. כשברוק כמעט מתה והוא מציל אותה היא שואלת: "למה הצלת אותי?" והוא עונה: "כי את מזכירה לי מישהי". למרות ששום דבר לא קורה בין השניים, גם לא בסוף הסיפור, אנחנו בטוחים שעומד לקרות משהו ביניהם בספר הבא.
ציון בסולם פרוגי: 9 מתוך 10.
|