סחר בסלבס: הנוער סוחר במספרים כוכבים בווטסאפ
כוחה של הרשתות החברתיות הוא גדול ומשמעותי, במיוחד בעידן בו כל המידע עלינו נמצא חופשי באינטרנט. תופעת הסחר במפורסמים רק הלכה וגדלה בשנים האחרונות, ולא, לא מדובר באנשים עצמם, אלא במספרים שלהם. איך זה משפיע על הסלבס?
סחר במפורסמים. כוחה של הרשת הוא גדול ומשמעותי בעידן בו כל המידע עלינו נמצא ברשתות החברתיות או אפילו בחיפוש קצר בגוגל, כאשר לרוב אנחנו שומעים על נפגעי "כרטיסי האשראי" או על אנשים שפרצו להם לפייסבוק. הפעם מדובר בתופעה חדשה, שמיום ליום רק גוברת ולמעשה פוגעת ביחס המפורסמים אל המעריצים.
עוד במדור הדיגיטל של פרוגי:
• עצומה דורשת: לגרש את ג'סטין ביבר מארה"ב
• נדב קרני על פירוק פיוז'ן: "לא יודע מה יקרה"
• "עממיות": קולעת, מצחיקה וחצופה. ביקורת
מדובר בתופעה של "תן וקח", כאשר מעריצים רבים שהצליחו להשיג את המספר של הסלב שהם אוהבים ומתחילים להפיץ אותו. בעקבות כך, אותו מפורסם שהשיגו את מספרו, נאלץ לשנות את המספר ולהמעיט בלספר לאנשים על המספר החדש, כדי למנוע את הפצתו עוד פעם.
אם תרצו, מדובר ב"החלפת מספרים" פשוטה, כאשר בחודשים האחרונים היא רק מתפשטת, בעיקר באפליקציית הווטסאפ. אם חשבתם שזה מסתיים רק במספר של המפורסם - טעיתם. זה מגיע לכדי מצב שהמספרים של המאמנים האישיים של המפורסמים, הקוסמטיקאיות, המשפחה - בקיצור, לא חסר מי.
אז איך זה עובד?
שיטת TRADE פשוטה כמו במשחקי מחשב, כשפה הפרטנר השני להחלפה שולח את רשימת השמות של הסלבס שברשותו ואתה בוחר את הסלבס שאתה מעוניין במספרים שלהם. לאחר שבחרת את הכוכבים שרצית, עליך לתת דבר מה בתמורה, במקרה הנוכחי מספרי טלפונים נוספים.
אם חשבתם שזה כזה קל, אז זהו, שלא. ספק אם ילדים מצליחים להגיע למספר שמות רחב יותר ברשימה שלהם ובאמת מספרם באמת זמין. לצערנו, זה לא משהו שאפשר לבדוק כל כך לפני. כל אחד אחראי לעצמו ולמעשיו, אלא שהדבר פוגע בזכות המפורסמים לכבוד ולפרטיות. המצב הגיע לכדי כך שסלבס רבים נאלצו להחליף את מספריהם בשל הודעות SMS וטלפונים בלתי פוסקים ממעריצים מטרידים.
קחו לדוגמה את יון תומרקין, אליל הנערות עוד מימי "חצויה", סבל בחודש האחרון מהחרפה משמעותית בשיחות ממעריצים שקיבל בשעות היום וכן בשעות הקטנות של הלילה. בעקבות כך, בחר להגיב בעמוד הפייסבוק שלו בהודעה הדורשת ממעריציו מעט התחשבות. מבחינתו הדבר "הפך להיות סיוט".
עוד לפניו, נער בן 17 התחזה לאחיה של הדוגמנית והמנחה בר רפאלי וכך השיג את מספר הטלפון שלה והטריד אותה. אחת ממפיצות מספרי הטלפון של הסלבס, מעריצה בת 12, סיפרה לפרוגי כי "אני שואלת ילדים מספר של מי הם רוצים ופשוט נותנת להם את המספר".
מבחינתה, על אף שזה נחשב כחדירה לפרטיות, זה מוצדק. "זו כן חדירה, אבל הם מפורסמים והם יודעים את זה. אני מוכנה לעשות הרבה, יש גבול מבחינתי, אני לא אלך לבית שלהם ואדפוק בדלת, רק אם הם מכירים אותי, אבל כל שאר הדברים אני מוכנה לעשות".
את עושה החלפות עם המספרים, ויש לך גם מספרים. מה את עושה איתם?
"אני אתקשר למפורסם האהוב עלי ואני אגיד לו שאני אוהבת אותו למרות שאני מתה מפחד. אני רק מנסה להגיע לאיידול שלי".
בין כל הדברים הללו, אנו נחשפים לדעת שהדבר הפך למיני עסק קטן "אתה תביא לי אני אביא לך" והסובלים העיקריים הם המפורסמים עצמם וקרוביהם שסובלים מהטרדות טלפוניות יום-יומיות ולעיתים אף נאלצים לשנות את מספר הטלפון שלהם בתדירות גבוהה.
"התופעה הזאת לא בסדר" סיפר לנו דניאל מורשת. "אני לא מרגיש בנוח שהמספר שלי נמצא בכל מקום, זו חדירה לפרטיות, זה מכעיס אותי וזה חייב להיפסק" דרש בדבריו.
בעידן של היום, מספיק שהכוכב האהוב על אותו ילדה או ילדה יעשה להם לייק באינסטגרם וזה מבחינתנו הופךא ותו למכר וחבר טוב. קשה היום לעשות את ההבחנה ואת ההפרדה בין החיים הציבוריים לבין אלו הפרטיים. לעיתים אנחנו אפילו שוכחים שבין כל הכתבות, ההערצה המטורפת והרצון לגעת בכוכבים, מסתתרים בני אדם רגילים שבין כל מה שהם חווים ביום יום, הם גם צריכים את רגעי המנוחה.
יש מי שטוען שמדובר בכך שהם "מפורסמים וזו בעיה שלהם", אבל הדבר לא אמור לכלול חדירה לפרטיות ברמת ההטרדה הטלפונית. יש את "הדברים הרלוונטים", כמו התנפלות ברחוב והתלהבות מטורפת וכן פפראצי. אבל צריך לדעת לשים את הגבול בתוך כל העולם הנוצץ הזה.