זיכרון על המסך: הסרטים והסדרות שעסקו ברבין
מ"ימים נוראים" ועד "פלמח" • לציון יום הזיכרון להירצחו של ראש הממשלה יצחק רבין, אספנו כמה יצירות על המסך שכדאי לכם לראות שעסקו בו וברצח המזוויע
הרצח הפוליטי של ראש הממשלה לשעבר, יצחק רבין ז"ל, זעזע את כולם. אף אחד לא תיאר שמשהו כזה יקרה בישראל, שהשסע הפוליטי ושנאת החינם תוביל אדם לרצוח אדם אחר ועוד ראש ממשלת ישראל במדינה דמוקרטית ויותר מזה - בעצרת שקראה לא לאלימות ובעד השלום. הרצח המפתיע והקשה היווה מקור ליצירת תכנים מיוחדים על המסך על או בהשראתו של יצחק רבין. לציון יום הזיכרון להירצחו, אספנו כמה סרטים וסדרות שכדאי לכם לראות בנושא.
רבין: השעות האחרונות
סרט קצר של יוצר הסדרות המוערך לנוער - גיורא חמיצר, המספר את סיפור הרצח מנקודה מרעננת ובדרכו הייחודית והכל-כך חמיצרית שלו. חמיצר מקנה לנו את הסיפור בצורה מרתקת ששואבת אותנו לתוכו, מעין סרט מתח עלילתי המלווה בקולו המתחיל בתהיות מה היה קורה לו הלו"ז של רבין היה משתנה באותו היום - האם הגורל וההיסטוריה הייתה משתנה? הסרטון הופק במסגרת פרוייקט "חבר אני זוכר" של עיריית תל אביב.
רבין, היום האחרון
סרטו של עמוס גיתאי. מדובר בסרט המגולל את סיפור הירצחו של יצחק רבין ואת מה שקרה לאחר מכן - המסע אל בית החולים, התיזוזים, האשמות, הכאב והמשפטים שנערכו בנושא. הסרט עוסק במקביל בסיפורים של הדמויות השונות ביומו האחרון של ראש הממשלה, החל משעות הבוקר ועד לרגע הרצח. דמויות כמו: סוכני האבטחה, היועצים הפוליטיים, הדתיים הקיצוניים שהפגינו נגדו, הרוצח יגאל עמיר ועוד.. בסרט משולבים קטעי ארכיון, צילומי חובבים, קטעי חדשות וסצנות מבוימות.
לאן נעלם נימני?
סרט טלוויזיה ששודר בערוץ הילדים בשנת 2015 בכיכובו של עומר חזן (התפקיד הטלוויזיוני המרכזי הראשון שלו). הסיפור עוסק גם בטקס הזיכרון הבית ספרי ליצחק רבין וגם בסיפור מחי היומיום בבית הספר הממחיש את סיפור השנאה והתדרדרות לאלימות. שני הקפטנים (יוני ותומר) של שתי הנבחרות בקט-רגל בבית הספר על שם יצחק רבין, מאשימים זה את זה בגניבת הקמע של המשחקים והריב בין השניים מתפתח לכדי קטטה. מנהלת בית הספר מטילה עליהם להתחבר, לעזור זה לזה ולערוך יחד את הטקס לזכרו של ראש הממשלה וכדי לקבל השראה הם הולכים למרכז מורשת רבין והשניים בהחלט מתחילים להתחבר. עם זאת, בחור נוסף המצטרף אליהם בשם עידו, מתכנן להכות את תומר - בעוד יוני הפעם זה שמנסה לעצור את זה. בסוף הסרט מתגלה שהכל היה טעות ואי הבנה בין השניים ושאם מלכתחילה היה שיח ביניהם ולא היו פונים לאלימות - הכל היה מתברר בקלות.
ימים נוראים
אחד מהסרטים המדוברים של 2019. הסרט מספר את סיפורו של יגאל עמיר, רוצחו של ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל. העלילה מביאה את נקודת מבטו של הרוצח שנה לפני המקרה ואת סיפור חייו של איש נורמטיבי ואת מה שהוביל אותו לבצע את הפשע הנורא. "ימים נוראים" נבחר כסרט הטוב ביותר בטקס פרסי אופיר ונבחר לייצג אותנו באוסקר. את הדמות הראשית בסרט מגלם השחקן יהודה נהרי הלוי ("תיכון השיר שלנו", "זגורי אימפריה") שזכה לשבחים על תפקידו המצויין והמורכב בסרט. הסרט קצת היה שנוי במחלוקת, משום הבאת הזווית של הרוצח לאסון הכואב, אך עם זאת מביא איתו סיפור חשוב.
פלמח
הסדרה "פלמח" ששודרה השנה ב"טין ניק" (yes), אומנם לא עסקה בסיפור הרצח אובהשראתו, אלא הנגישה לילדים ולנוער את רבין הצעיר בתקופת טרום הקמת המדינה כלוחם ומנהיג בפלמח. הסצינות של רבין, שגולם על ידי גל אמיתי, הדגישו את המנהיג שהיה, המסרים שלו, את העיניים שהיו נשואות אליו וקשובות לדבריו ולהחלטותיו מתוך אמונה אמיתית לשינוי. גם תוך מתן "תחרות ועיונות" בין המחתרות השונות בארץ ישראל - הוא לא ראה צורך להלחם מלחמת אחים פנימית משום שהבין שלכולם יש מטרה אחת משותפת.
פלמח הציגה את רבין בצורה הפחות ממלכתית ובלי כל התארים שצבר במהלך השנים - אלא פשוט מנהיג שהוא חבר, שנותן עצה טובה בהכל, שיודעים לפנות אליו, שלא דוגל בשנאה ובשסע חברתי ומאמין שצריך להיות מחושב ולפעול בחוכמה ולא בלהט הרגע. "פלמח" זכתה בתואר "סדרת הנוער של השנה" על פי בחירת עורכי האתר.
הפלמחניק: סיפורו של יצחק רבין
הפקה משותפת של חיל החינוך והנוער ומרכז רבין, הגוללת את קורות חייו של יצחק רבין בתקופת הפלמ"ח. את רבין מגלם השחקן שרון אלכסנדר ואילו את גרסתו הצעירה מגלם השחקן המצליח עמית הכטר.