יום כיפור: הדרך הטובה ביותר להתכונן לצום. צילום: Shutterstock

יום כיפור: הדרך הטובה ביותר להתכונן לצום

בכל שנה בזמן שלפני הצום, אנו מנסים להתכונן בדרך הטובה ביותר לקראת הצום. אז מה כדאי לאכול לארוחה מפסקת? וכיצד אפשר לעזור לגוף להכין אספקת אנרגיה כדי שיוכל להתמודד עם הצום? כל הטיפים והמתכונים שכדאי להכין ולאכול פני הצום כדי שיקלו עליכם במהלכו.

מה אוכלים לפני ואחרי הצום בכדי לעבור את צום יום הכיפורים בקלות?

כשאנחנו צמים ביום כיפור רק מטעמי דת, המשמעות של מה נאכל לפני או אחרי היא רק על מנת שנעשה כל מה שאפשר כדי שהפיזיולוגיה של הגוף תגייס מקורות פנימיים לאספקת אנרגיה וכך יהיה לגוף קל יותר להתמודד עם הצום. בכדי להשיג הרגשה כללית טובה יותר במהלך הצום ובסיומו. צמים מטעמים אחרים? הטיפים בסוף הכתבה עבורכם...

עוד בערוץ האוכל של פרוגי

  • בבוקרו של ערב יום הכיפורים חשוב לאכול ארוחת בוקר טובה ולהימנע מלצום כל היום עד הארוחה המפסקת! הימנעו משתיה מתוקה ומאכלים מתוקים כדי להימנע מהגברת התשוקה למתוק בהמשך היום.  ממאכלים מצמיאים כגון מאכלים חריפים, מתובלים או מלוחים כללו בארוחה את כל אבות המזון.
  • בצהריים – אכלו נשנוש קל מדגנים מלאים (לשימור מאגר הפחמימות) וחלבון כגון כריך מלחם מלא עם טונה, גבינה 5% או ביצה וירקות או דייסה מדגן מלא.
  • ארוחה מפסקת – הכינו ארוחה המורכבת מכל אבות המזון. מזונות שמתעכלים לאט יותר ומאזנים את רמות הסוכר בדם וגורמים לתחושת שובע לאורך זמן  כגון פחמימות מורכבות. גם חלבונים כגון עוף, הודו, דג או בקר רזה, ירקות עתירי הסיבים ומעט שומנים (טובים, כגון שמן זית, טחינה, אגוזים) מקנים תחושת שובע לאורך יותר זמן.
  • בסיום הצום לפני הכל- תשתו בכדי להחזיר לגוף נוזלים וכדי שלא תחליפו בין תחושת צמא לרעב דבר שעלול לגרום לאכילה מיותרת. מרכזי הצמא והרעב במח קרובים מאוד אחד לשני מה שגורם לפעמים לתחושות צמא ורעב להתבלבל. מומלץ להתחיל במים ואח"כ משקה המכיל סוכרים להעלאת רמת הסוכר בגוף כגון לימונדה או תה או קפה ממותקים. חשוב לשתות לאט. ואחר כך להתחיל לאכול בהדרגה מזונות שמספקים לגוף אנרגיה זמינה באופן מידי ותורמים עוד לאיזון רמות הסוכר כגון פירות, תמרים יבשים או אפילו פרוסת עוגה יבשה .

חשוב להתחיל עם מעט ולאט כדי לתת למערכת העיכול לחזור לעבוד בעדינות אחרי ההפסקה הארוכה וגם כי תחושת שובע מתפתחת רק 20 דקות אחרי האוכל. ככל שנאכל לאט יותר, נמנע אכילה מופרזת.

  • לאחר כשעה לאכול ארוחה להתחיל לאכול לאט ובהדרגה ארוחה קלה יחסית לעיכול שכוללת את כל אבות המזון.פחמימות, חלבונים, שומנים וויטמינים ומינרלים.
  • ביום שלאחר יום הכיפורים נסו לנסות לחזור לשגרה ככל הניתן למרות שעלולים גם אז לחוש רעב גדול מהרגיל..

 

© צילום: Fotolia

 

טיפים למי שמנסה לנצל את הצום להרזיה:

  • ברב שעות הצום הגוף לא מפרק שומנים. רב איבוד המשקל כתוצאה מיום צום נובע מאיבוד נוזלים.
  • זהירות מ"היום שלמחרת".. קימת סכנה שתחושו בו רעב מוגבר שיגרור אכילה מופרזת. היו מודעים לכך ונסו לחזור לשגרה .
  • בתום הצום, כשכבר מותר לאכול,  אנחנו עלולים למצוא את עצמנו כבר עייפים. כשעייפים, הגוף עלול לפרש את העייפות בטעות כרעב ואנחנו עלולים לאכול יותר ממה שהוא באמת זקוק.
  • על כל משקל שירד כתוצאה מיום צום – קשה מאוד לשמור! 
  • ואת העיקר חשוב לזכור : ביום צום אחד לא נתקן חודש של בלאגן !

מתכונים טעימים המותאמים לארוחה מפסקת לקראת צום הכיפורים:

סלט ירוק עם טונה בשמן זית, וסלק טרי

1 קופסא  טונה בשמן זית, מסוננת  

5-6 עלי חסה טרייה שטופים ומיובשים

½ כוס עלי בבזיליקום טריים

1 צרור קטן של ארוגולה טרייה שטופה

1 סלק טרי קלוף פרוס דק דק (אפשר לעשות ממנו קילופים עם קולפן)

½ כוס קינואה שבושלה בהרבה  מים כמו פסטה

רוטב ויניגרט חרדל

לרוטב וינגרט חרדל

2 כפות חרדל דיז'ון חלק

5 כפות מיץ לימון טרי

10 כפות שמן זית

2 כפות דבש

מלח, פלפל שחור גרוס

לערבב יחד בקערת ערבוב את הכל מלבד השמן

להוסיף את השמן בזילוף תוך כדי ערבוב ולטעום

(ניתן לשמור במקרר כ שבועיים)

אופן ההכנה

להניח בקערת ערבוב את כל המרכיבים מלבד הטונה והרוטב

לערבב יחד בעדינות

להוסיף מעט מהרוטב לערבב ולטעום. במידה וצריך עוד רוטב- להוסיף.

להניח בצלחת ולפזר מעל את הטונה.

saladRASHIT
saladRASHIT © ניר עצמון

 

פשטידת טונה חמה

 מצרכים:

3 קופסאות טונה סטארקיסט במים

3 כפות קמח

3/4 כוס יוגורט טבעי 0%

4 ביצים

1 בצל קטן קצוץ

3 כפות פירורי לחם

מלח ופלפל

 אופן הכנה:

  1. מערבבים יחד את כל החומרים ומעבירים לתבנית אפיה משומנת.
  2. אופים בתנור במשך 40 דק' ב- 180 מעלות.
 

קציצות טונה אפויות

12 קציצות,

מצרכים:
1 קופסת טונה בהירה 5% עם פלפל חריף של סטארקיסט 
2 בצלים בינוניים קצוצים מטוגנים ב2 כפיות שמן זית
ביצה
2 כפות שטוחות קטשופ
5 כפות גדושות פירורי לחם
מלח ופלפל

מעט כמון

 אופן ההכנה:

  1. מחממים בחום בינוני, מכינים תבנית מרופדת בנייר אפיה משומן.
  2. מערבבים את כל המצרכים ונותנים לתערובות להתגבש כחצי שעה.
  3. יוצרים כדורים מהתערובת ומשטחים אותן.
  4. מניחים את הקציצות על נייר האפייה ואופים כ- 20  דקות בתנור.
  5. הופכים את הקציצות אחרי 10 דקות עד שהקציצות מזהיבות - משחימות מעט.

שנה טובה!

כל הטיפים באדיבות חברת סטארקיסט, לפרטים נוספים: http://www.starkist.co.il/

 

תגובות