מדינה בהלם - אריק איינשטיין הלך לעולמו
בגיל 74 זה קרה, אחד המוזיקאים והיוצרים הכי בולטים במוזיקה הישראלית אריק איינשטיין הלך לעולמו, מה שעבור כולם - לא נתפס
הזמר אריק איינשטיין (1939-2013) ז"ל, זמר ומלחין ישראלי הלך לעולמו הערב לאחר שהובהל לבית החולים איכילוב במצב קשה לפני מספר שעות. איינשטיין היה אחד מחלוצי סצינת הרוק הישראלית, והתחיל את דרכו כבר בשנת 1966, בעודו בן 27, גיל שבו היום יש כאלו שלא היו מצליחים בו.
עוד במדור המוזיקה של פרוגי:
• עצרו הכל: להקת R5 בדרך לישראל
• כיסא הגלגלים לא יהרוס לו את החלום
• הלהיט הבא: "אחותך עושה לי את זה"
אלבומו הראשון "שר בשבילך", שזכה להצלחה מינימלית בהתחשב בשנה ובסוגת המוזיקה. באותה שנה בדיוק, חבר לשמוליק קראוס (שהלך לעולמו מוקדם יותר בפברואר השנה) ולג'ודי כץ, והקימו יחד את להקת "החלונות הגבוהים".
ללהקה יש מספר שירים מוכרים, ביניהם "אינך יכולה" (ככה סתם ללכת...), "זמר נוגה" (התשמע קולי... רחוקי שלי...) ושניים מתוך שירי האלבום ("כל השבוע לך", "אז מה") נכתבו על ידי אריק איינשטיין בעצמו. כחלק מהופעותיהם במועדון של קראוס, פגש איינשטיין את שלום חנוך, שלימים הפך לבן טיפוחיו של איינשטיין.
באמצע 1969 חיפש איינשטיין מקום חדש ובועט יותר, והחל לחפש אמנים ולהקות צעירות ברחוב "המסגר" בתל אביב. שם פגש את להקת הצ'רצ'ילים (שבה היה חבר גם מיקי גבריאלוב). באותה השנה ממש הקליטו יחד את מה שהפך להיות אלבום הרוק העברי הראשון, "פוזי". באלבום היו מספר שירים שכתבו יחד, ביניהם, "כשאת בוכה את לא יפה", שהפך לשיר העברי הראשון שזכה גם לווידאו קליפ.
"כשאת בוכה את לא יפה, את לא..."
היום, בדיעבד, ניתן לראות שאיינשטיין הכיר סביבו אנשים וטיפח אותם, ולימים הפכו בעצמם למפורסמים, כמו חנוך, יענק'לה רוטבליט, צבי שיסל ויהונתן גפן.
ב-1971 הקליט אלבום סולו נוסף, בשיתוף עם מיקי גבריאלוב ויענקל'ה רוטבליט, שירים רבים מהאלבום הזה נשארו להיטים גם היום, ביניהם "אני ואתה" עם המילים הנוגעות, "קפה טורקי" המצוין ו"צא מזה" המיתולוגי.
"צא מזה"
ב-1974 פנה להקליט את "סע לאט", שהכיל המון אלמנטיים דכאוניים של אחרי מלחמת יום הכיפורים, שהיוותה מכה קשה למדינה באותה תקופה. את מרבית השירים הקליט איינשטיין עם גבריאלוב, ובין שירי האלבום גם "כולנו ילדים של החיים", שהפך להמנון מוכר בקרב ישראלים גם בשנים האחרונות.
"את יודעת אמא... כולנו ילדים של החיים."
במהלך השנים שמלאו לזה, הקליט גם אלבומים משותפים עם חנוך, גבריאלוב, יצחק קלפטר ויוני רכטר, ויצא לסיבובי הופעות משותפים יחד איתם ברחבי ישראל. בשנת 1982 עבר תאונת דרכים קשה, בה ידידה טובה שלו נהרגה ואשתו נפצעה קשות. הוא עצמו נפגע בראייה שלו. מאז אותה תאונה הוא המעיט להתראות בציבור, עד היום למעשה.
בשנת 1997, יצא האלבום "לאן נעלמו הפרפרים" שהכיל בתוכו את אחד השירים שהפכו להיות הכי מזוהים עם רצח ראש ממשלת ישראל יצחק רבין, "שלום חבר", שנכתב בדיוק קצת לאחר הרצח.
"שלום חבר" מתאים מאוד ביום זה.
בתחילת המילניום השני הקליט איינשטיין עם אביב גפן את "יומן מסע" בדואט מרגש שנכלל באלבומו, הקרוי באותו שם, וזכה להיות אחד מלהיטיהם הבולטים. בשנת 2005 זכה איינשטיין בפרס אקו"ם על מפעל חיים בפזמונאות העברית וב-2006 קיבל פרס מיוחד על תרומה רבת שנים למוזיקה הישראלית בטקס פרסי עמ"י של ערוץ 24.
בשנת 2009, כחלק מחגיגות גיל 70 עבורו, הקדישו לו אמצעי התקשורת ימי שידורים מיוחדים ברדיו וטורים ארוכים על הקריירה ארוכת השנים שלו בעיתונים. בשנת 2010 הוכרז בתור האמן הכי מושמע בתחנות הרדיו בישראל.
"יומן מסע", דואט שהפך ללהיט