תופעת השירה הרובוטית. שמתם לב?. צילום: צילום מסך מההופעה של כריסטינה

תופעת השירה הרובוטית. שמתם לב?

אוטוטיון זו מנגינה אוטומטית, כשהזמר מתאים את הקול שלו בעזרת עריכה ממוחשבת ומעיף זיופים, כדי שזה יישמע מושלם. הדעה על זה מתחלקת לשתיים וקשה להחליט אם זה טוב או רע. מה דעתנו על זה?

בתעשיית המוזיקה נוצר סוג של טרנד, משהו חדש, והוא משנה את המוזיקה שאנחנו התרגלנו אליה. זה נקרא אוטוטיון. האוטוטיון (מנגינה אוטומטית) הוא בעצם עיוות הקול לטובת המשתמש, והוא עוזר לזמרים ותכניות בידור. האם כל זה טוב או לא?

עוד במדור המוזיקה של פרוגי:
• מרינה מקסימיליאן ו"לא כוחות" בשיר
• איזי בסינגל חדש / "שים הכל בצד"
• אריאל ישראלוב בדואט: "לא חשוב לך"

האוטוטיון משמש כמעבד אודיו, מודד ועורך צלילים. הוא הומצא להסוואה ולתיקון זיופים מוסיקליים, שימוש ראשוני ומתועד באוטו-טיון  בשירה של הזמרת שר, "תאמין", לפני כמעט 15 שנה. מארק טיילור ובריאן רולינג, שהפיקו את האלבום, ניסו לשמור את האוטוטיון כסוד מסחרי, אבל כבר בשנת 2000 הודו שהשתמשו בו.

קייטי פרי לדוגמא משתמשת הרבה באפקט כדי להסוות המון זיופים שלה. כמו לכל דבר בחיים, גם לדבר כזה יש שני היבטים. חיובי ושלילי. אז איך הם באים לידי ביטוי בדבר כמו אוטוטיון?


סרטון שמסביר על תופעת האוטוטיון, קצת אחרי הבלאגן שהיה באקס פקטור

יש את אלו שיאמרו שאפשר לחשוב שאמנים אוהבים את התופעה, שהם אוהבים את השימוש ושהתופעה יכולה לעזור להם, אז כן, יש את אלו שמעדיפים להשתמש בכך, אבל יש גם את אלה שלא, ואפילו מוחים ומתעבים את התופעה.

בשנת 2004 מבקר המוזיקה המצליח ניל מקורמיק כתב בעיתון "דיילי טלגרף": "האוטוטיון הוא המצאה מרושעת ביותר המנסה לקעקע את תעשיית הפופ מאז סוף שנות התשעים, ללא הצלחה", וששירת האוטוטיון היא "שירת המתים".

בשנת 2010 הודתה סדרת הטלוויזיה הבריטית אקס פקטור, שמספר מתמודדים עשו שימוש באוטו/טיון. כתוצאה מכך, הורה סיימון קאוול על איסור שימוש באפקט. באותה השנה, כלל המגזין "טיים" את האוטוטיון ברשימת ההמצאות הגרועות ביותר.


מתמודד באקס פקטור, מתווכח עם דמי לובאטו, אחת השופטות, על כך שהיא משתמשת בזה

תופעת האוטוטיון נעלמה בעשור הראשון של המאה ה-21, אך התחילה לחזור שוב לקראת העשור השני של המאה ובמיוחד בשנת 2009, כאשר יותר ויותר זמרים השתמשו בה, למעט זמרים בודדים שסירבו להשתמש בו.

בטקס פרסי הגראמי ה-51 שנערך ב-2009, מחתה להקת "קאב פור קיוטי" על השימוש באוטוטיון בתעשיית המוסיקה. הראפר ג'יי זי חיבר שיר על סלידתו מהאוטוטיון בשם "מות האוטו-טיון", ובו מחה על השימוש באוטוטיון וטען "שאינו מעלה ואינו מוריד".

הזמרת כריסטינה אגילרה, שידועה ביכולותיה הווקאליות המדהימות, לבשה חולצה שעליה הוטבעה הכתובת "אוטוטיון זה לנקבות". לטענת כל אלו, כל המוזיקאים שהשתמשו באוטוטיון מעידים על חוסר יכולת שירה משוועת.


אגילרה בביצוע משלה ל"This is a man's world", שמציג את היכולות המטורפות שלה

מצד שני, יש גם את אלו שיעדיפו להתעסק בשואו ויאמרו שזה יותר חשוב מלשיר כמו שצריך, יש שאומרים שמה שצריך זה קול אמיתי ומושלם, אבל הזמרים המצליחים בעולם מראים לכם ששואו זה  כל מה שצריך היום, כך שעם טיפה של אוטוטיון, כובשים את עולם הבידור.

כיום לא חסרות דוגמאות של זמרים שמשתמשים באוטוטיון והאם זה מפריע למעריצים ולכולם? נראה שלא, כי כל מה שהולך היום זה רק להתעסק בשואו והחלק של השירה כבר לא משנה יותר.

לדוגמא, בריטני ספירס, קייטי פרי ומיילי סיירוס, הן זמרות שמשתמשות באוטוטיון וכובשות את העולם, וכמו כן במקרה של סיירוס, השואו מתבטא בעיקר בפרובוקציות, ולא בשואו מעניין ומושך כמו של פרי, שדיי משקיעה בתפוארה ובהופעה עצמה, אולי כדי לפצות על היכולת הווקאלית.


קייטי פרי - שידועה בזיופיה. שרה ללא ליפסינק ו"נקי"

ולסיכום... מה אתם חושבים? השואו יותר חשוב או שהווקאליות יותר חשובה?

תגובות