מה נשתנתה השנה הזאת מכל השנים?
בעוד פחות משבועיים חוזרים ללימודים, ואז תחל הרפורמה החדשה של משרד החינוך. מבולבלים ולא יודעים מה לומדים? איך בדיוק תיראה ותורכב תעודת הבגרות שלכם מעכשיו? כל הפרטים בפנים
יחד עם תחילת שנת הלימודים, תכנס לתוקפה הרפורמה של משרד החינוך – "ישראל עולה כיתה". הרפורמה כוללת שינויים בבתי הספר היסודיים, בחטיבות ובתיכונים, אולם עיקר הרפורמה היא בשינויים בבחינות הבגרות, לשנתונים העומדים להתחיל את כיתה י' בשנה"ל הקרובה.
מרכזה של הרפורמה היא "למידה משמעותית". לפי האתר המרכז את המידע על הרפורמה, למידה משמעותית היא תהליך הלמידה, שבו "התלמיד מעורר שאלות, מאתר מקורות מידע, מעבד מידע ויוצר ידע חדש הרלוונטי לעולמו האישי ולחיים בעידן הטכנולוגי, במאה ה- 21. מטרת הלמידה המשמעותית היא לפתח את כושר החשיבה, היצירה והלימוד העצמי, לעודד צמיחה אישית ומעורבות חברתית".
עוד במדור החדשות של פרוגי:
- תנועות הנוער בפרויקט "לוכדים את הגזענות ברשת"
- קסם בספארי: פעילות שווה ללכת אליה כל המשפחה
- הווטסאפ האדום של פרוגי, ועכשיו / עולים שלב
- דעה: מי אנחנו שנדרוש מהם לא להתחתן?
בנוסף, השבוע דיווחנו לכם על כך שהשבועיים הראשונים של השנה יהיו בסימן אירועי הקיץ האחרונים ומבצע צוק איתן. בין הפעילויות יהיו פתיחת אלבום – תמונות מימי המבצע, שיתוף בחוויות אישיות מהחופשה (מה היה קשה לי, מה עזר לי), עיסוק במעורבות חברתית - שיתוף בציפיות ובחלומות. בנוסף יהיו פעילות שכבתית או בית ספרית חווייתית לציון פתיחת שנת הלימודים, פעילות כיתתית – יצירת תקנון כיתתי בשיתוף הלומדים, פעילות של וועדות כיתה – חברי הוועדות יגבשו תכנית כיתתית שנתית.
מהם עיקרי הרפורמה בתיכונים?
- הגבלה של מספר מקצועות הבחירה – יהיה ניתן להרחיב רק עד שני מקצועות (לא כולל מתמטיקה ואנגלית), למעט בחינוך הטכנולוגי, שם ניתן להגביר גם מקצוע שלישי שיחשב כעבודת גמר של 5 יח"ל.
- חלוקת מקצועות החובה לשלושה אשכולות: "עברית", "ידע עם עולם ומדינה" ו"מורשת ותרבות", כאשר כל אשכול יכלול מקצוע אחד ומעלה. מתמטיקה, אנגלית ומקצועות הבחירה יישארו נפרדים.
- פרויקט "מחויבות אישית" יורחב לשלוש שנות חובה של התנדבות ותרומה לקהילה. זאת לאחר שבשנים האחרונות, במספר מצומצם של בתי ספר הופעלה תוכנית "תעודת בגרות חברתית", במסגרתה תלמידים שבחרו יכלו להתנדב במשך 3 שנים, ולקבל תעודת בגרות מיוחדת על כך. כל זאת בנוסף לעבודות עיוניות שיוגשו כל שנה.
- חובת לימודי 1 יח"ל מדעים פנימית (פיזיקה, כימיה, ביולוגיה, מדעי הטכנולוגיה או מוט"ב). בנוסף, תהיה חובת לימודי השכלה כללית (אומנויות, חברה, רוח, שפות) ללא חובת בחינה.
- צימצום מועדי הבחינה לשלושה מועדי בחינה – קיץ י"א, חורף י"ב, קיץ י"ב בלבד, במקום 6 מועדים, קיץ וחורף בכל שנה. מועדי ב' בקיץ ישארו תחילה כמו שהיו, ולאחר מכן נוהל זה ייבדק ויבחן מחדש.
- צימצום מספר שאלוני הבחינה בחלק מהמקצועות – בהיסטוריה, לשון ועוד.
- בכל המקצועות, למעט מתמטיקה ואנגלית, 30% מהציון הסופי יורכב מעבודת חקר. העבודה תתפרס לאורך כל שנת הלימודים.
כמו כן, גם בבחינות המיצ"ב יהיו שינויים, לאחר שבוטלו בשנה שעברה. כל בית ספר ישתתף בבחינות המיצ"ב פעם בשלוש שנים בלבד, ולא כל שנה כפי שהיה נהוג עד הביטול.
השינויים הללו נועדו, לפי דברי המשרד, מתוך מטרה להעביר את הדגש מהבחינות אל תהליך הלימוד עצמו, על מנת ליצור "למידה משמעותית", ובכדי לתת לתלמידים כלים ללמידה המותאמת למאה העשרים ואחת.
|