לקראת המדורות: כך תעברו את ל"ג בעומר בשלום
איך תוכלו להקים את המדורה הכי טובה שאפשר? כיצד תעברו את ל"ג בעומר בשלום? ומה יש לעשות במקרה של פגיעה מאש? המדריך הבא שהבאנו לכם באדיבות מד"א, יעזור לכם לעבור את חג המדורות ללא בעיות מיותרות
הערב (ד') כולנו נשב מסביב למדורה עם החברים, נצלה מרשמלו, נאכל תפוחי אדמה ונחגוג את ל"ג בעומר. אך לפני שכל הכיף הזה קורה, חשוב שתקדישו מספר דקות ותקראו את הנחיות מד"א שלפניכם, על מנת להבטיח שהחג יעבור אצלכם בשלום.
בשירותי הכיבוי וההצלה נערכים לסכנת שריפות בערב ל"ג בעומר, ובשל תנאי מזג האוויר הקיצוניים חתם הבוקר (יום ד') נציב כבאות והצלה, רב טפסר דדי שמחי, על הגבלות לקיום מדורות. בין היתר נקבע כי המרחק בין מדורות ליער וחורש יעלה על 500-300 מטרים. נאסר לחלוטין על הדלקת מדורות בשטחי יערות וחורש. בכמה ערים, ובהן בחיפה, נשר וקריית ים, הוחלט לאסור לחלוטין על הדלקת מדורות. הרב הראשי יצחק יוסף קורא לציבור להקפיד על כללי זהירות אש בל"ג בעומר.
עוד בערוץ המגזין של פרוגי:
- לכבוד ל"ג בעומר: איזה טיפוס אתם במדורה?
- מתקשים לארגן אירועים? ההמצאה הזו תעשה לכם סדר
- הספורטאים שהתחילו בקטן והמשיכו בענק
נציב הכבאות קיים הבוקר הערכת מצב שבה הוצגו נתוני מזג האוויר החריג, כיווני הרוחות והיערכות הכוחות "אני קורא להורים ולילדים להקפיד על הנחיות הבטיחות הכוללות הדלקה של מדורות קטנות, ושמירת מרחק מאזורי יער וחורש וחומרים דליקים העלולים לסכן רכוש וחיים". בין היתר קבע נתיב הכבאות כי המרחק בין מדורות למתקני גז ודלק יעלה על 60 מטרים, והמרחק בין מדורות לקווי חשמל וטלפון יעלה על 20 מטרים. המרחק בין מדורה למבנה יעלה על 40 מטרים והמרחק בין מדורה אחת לאחרת יעלה על שישה מטרים. קוטר בסיס המדורה לא יעלה על שלושה מטרים ולא ניתן לערום קרשים במדורה לגובה של יותר ממטר וחצי.
נוכח תנאי מזג האוויר הקיצוניים המתאפיינים ברוחות מזרחיות וטמפרטורות גבוהות עד שרביות, והסכנה להתפשטות שריפות מהירות תוך סיכון חיי אדם ורכוש, הנחה ראש עיריית חיפה יונה יהב לאסור על הדלקת מדורות בשטחים פתוחים ברחבי העיר. בנשר, בית שמש, ביבנה ובקריית ים גם כן אוסרים על הדלקת מדורות הערב. בקריית ביאליק ממליצים שלא לעשות זאת. ראש העיר יבנה צבי גוב-ארי מסר כי קיבל את ההחלטה "לאחר הערכת מצב ולאור מזג האוויר הקיצוני הצפוי הערב ומחר".
מקימים מדורה? שימו לב:
- הקפידו שאדם מבוגר ילווה את הקמת המדורה למניעת פציעות.
- יש לקבוע את מיקום המדורה בשטח נקי מקוצים ומעשבים, ובמרחק בטוח ממבנים וממתקנים.
- אין להבעיר מדורה תחת קווי חשמל וטלפון, בקרבת עצים ושיחים או מתקני דלק.
- יש לוודא מרחק בטיחות ראוי מהמדורה השכנה.
- אין להעמיד את הקרשים לגובה, היות והם עלולים לפול בעת התלקחותם ולגרום לפגיעות.
- מומלץ לגדר את המדורה באבנים על מנת שהאש לא תתפשט, האבנים יהוו גם מחסום לכניסת הילדים לשטח המסוכן.
- מומלץ לנעול נעליים גבוהות וללבוש מכנסיים ארוכים וחולצה מתאימה להגנה על הגוף מפני גיצים וגחלים וכן מעקיצות זוחלים ושרצים הנמשכים אל חום המדורה.
- הבערת מדורה בחורשות וביערות אסורה למעט במקומות המסומנים המיועדים למטרה זו.
- יש להצטייד בסלולרי או לוודא שבקרבת מקום נמצא טלפון שממנו אפשר יהיה להתקשר למד"א בטלפון חירום 101 בעת הצורך. מומלץ להתקין את אפליקציית 'מד"א שלי' על המכשיר הסלולרי.
- מומלץ להצטייד בתיק עזרה ראשונה תקני של מד"א.
- במקרה של התפשטות שריפה, יש להזעיק מיידית את מכבי האש בטלפון 102.
במהלך המדורה:
- יש למנות מבוגר אשר יהיה אחראי על הבערת המדורה.
- יש להרחיק כל חומר דליק מהמדורה ואסור בתכלית האיסור להחזיק בקרבת האש מיכלי דלק ו/או מיכלי גז או כל חומר דליק אחר.
- הדלקת המדורה תעשה באמצעות לפיד מתאים ותתבצע על ידי מבוגר, תוך שמירה על הבטיחות.
- אסור בתכלית האיסור לזרוק למדורה בוערת מיכל תרסיס, חזיזים, או קליעי נשק העלולים להתפוצץ ולפגוע ביושבים סביב המדורה.
- הוספת עצים וקרשים לליבוי המדורה תיעשה בזהירות מירביתץ
- אין להתיז דלק או חומר הדלקה נוזלי על האש הבוערת. פעולה זו מסוכנת מאוד ועלולה לגרום להתלקחות בני אדם.
- אם אחזה אש בבגדיך, עצור ואל תרוץ! שכב על הקרקע והתגלגל מספר פעמים. ניתן להשתמש בשמיכה או במגבת גדולה כדי לעטוף את הנפגע ו"לחנוק" את האש, יש להקפיד להשאיר את ראש הנפגע חשוף על מנת למנוע חנק – יש להתקשר באופן מיידי למד"א בקו החירום 101 או באמצעות אפליקציית 'מד"א שלי'.
- אין לישון בתוך שקי שינה סגורים סמוך למדורה, מחשש למלכודת אש.
- במקרה של כוויה יש לקרר את המקום במים פושרים זורמים ולחייג למד"א בטלפון חירום 101 או באמצעות אפליקציית 'מד"א שלי' – יש להישמע להנחיות החובשים והפאראמדיקים במוקד עד להגעת צוות מד"א למקום.
יושבים מסביב למדורה? הקפידו על כללי הבטיחות:
- יש לשבת במרחק מה מהמדורה ולא מסביבה.
- את תפוחי-האדמה והבצלים מומלץ להשחיל על חוט תיל. הכנסתם והוצאתם מהאש תעשה ע"י מבוגר, לפני הגשתם לילדים יש לוודא שהם אינם חמים מדי לאכילה, תפוחי-אדמה ובצלים חמים עלולים לגרום לכוויות קשות בפה.
בסיום המדורה או הקומזיץ':
- יש לוודא כיבוי מוחלט של המדורה והגחלים הלוחשות, על ידי שפיכת חול או מים.
במקרה של פגיעה מאש:
- אם אש אחזה בבגדיו של אדם יש להשכיבו על הקרקע ולגלגלו בעפר או לכבות את האש במים רבים. אפשר גם להחניק את האש על ידי כיסוי הנפגע בשמיכה רטובה, או במגבת גדולה כאשר ראש הנפגע נשאר חשוף על מנת למנוע חנק.
- אין להסיר או לתלוש בגדים חרוכים שנדבקו באזור הכוויה. במקרה של כוויה באזור מוגבל בגוף יש לקרר מיד במים זורמים או להניח רטיות קרות ולחות (רצוי סטריליות) על הכוויה. ניתן להשתמש גם בממחטות בד או בגד.
- אין לנקב שלפוחיות ואין להסיר עור. כמו כן, אין למרוח על הכוויה משחות או חומרים שונים אחרים.
- במידת האפשר, יש להוריד תכשיטים מהפצוע.
- במקרה של חדירת גץ לעין, מומלץ לשטוף את העין היטב עם הרבה מים זורמים.
- מומלץ לנעול נעלים סגורות וללבוש מכנסיים ארוכים וחולצות עם שרוולים, כדי להגן על הגוף מפני גיצים וגחלים וכן מעקיצות זוחלים ורמשים שונים הנמשכים לאור וחום המדורה.
- יש להימנע מלהחזיק משקאות אלכוהוליים בסמוך לאש, או חלילה להשליכם לאש, מחשש להתלקחות. בנוסף, יש להימנע מלהשליך לתוך האש מיכלים, פחיות ובקבוקים שעלולים להתפוצץ ולגרום לנזק רב.
חג שמח ובטוח!
|