העבירו את השאלות בוואטסאפ: "כך ידענו למה להתכונן". צילום: Fotolia

העבירו את השאלות בוואטסאפ: "כך ידענו למה להתכונן"

תלמידים בבתי ספר במרכז העבירו זה לזה את שאלות מבחן המפמ"ר במתמטיקה לאחר שצילמו אותם בעזרת הטלפונים הניידים שלהם, זאת בשל העובדה שהמבחן נערך בימים שונים - לפי החלטות בתי הספר. משרד החינוך: "המבחנים באחריות המורים"

שבוע שעבר התקיים בבתי הספר המבחן הארצי המסכם במתמטיקה, ולידי ynet הגיעו עדויות על העברת שאלות מהמבחן בקבוצות הוואטסאפ לתלמידים אחרים על ידי חלק מהתלמידים. הדבר התאפשר מכיוון שהמבחן נערך במועדים שונים.

עוד בערוץ המגזין של פרוגי: 

"לפני שעשינו את המבחן היו כבר לחלק מהתלמידים את השאלות בוואטסאפ מבית ספר אחר בעיר שלנו", מספרת תלמידה מאזור המרכז, "התלמידים מבית הספר השני צילמו את השאלות והעבירו לנו. ככה ידענו לאיזה שאלות להתכונן".

המבחן הארצי המסכם במתמטיקה, המוכר בשם "מבחן המפמ"ר", הוא מבחן שמטרתו לבחון את רמת הידע של התלמידים במקצוע לקראת סוף שנת הלימודים. המבחן מחובר על ידי הפיקוח על המקצוע במשרד החינוך ומופץ לבתי הספר לפני כן.

עם זאת, בניגוד לבחינות הבגרות והמיצ"ב, שנערכות במועד ובשעה זהים בכל הכיתות ברחבי הארץ, בתי הספר יכולים לערוך את מבחן המפמ"ר בטווח של כמה ימים. כך נוצר, למעשה, מצב שבו יכולים התלמידים להישאל את אותן שאלות בהפרש של יום או יומיים.

אילוסטרציה © fotolia

הפרצה הזו, לטענת גורמים המכירים היטב את הנושא, מביאה לכך שתלמידים מצלמים את השאלות בעזרת הטלפון הנייד שלהם, ולאחר מכן מעבירים אותן הלאה. בתוך כך, יש לציין כי המורים מקבלים שתי גרסאות בשני טורים עבור כל רמת קושי של הבחינה, אך ההסתברות להיתקל באותן שאלות, לדברי מורים ותלמידים, היא עדיין גבוהה.

"תלמידה שלי הביאה לי מבחן שהיה בבית ספר אחר שאותו קיבלה מחבר שלה", מספרת מורה פרטית למתמטיקה מאזור המרכז. "פתרתי יחד איתה את המבחן ולאחר מכן אכן חלק מהשאלות הופיעו במבחן שלה. היא שלחה לי הודעה שחלק מהשאלות שעבדנו עליהן הופיעו בבחינה".

המורה מספרת כי "ברור שהדבר האידיאלי הוא לעשות את זה כמו בבגרות, אך בפועל זה לא קורה. חלק מצליחים להשיג את השאלות מראש וחלק לא, אבל בקרב התלמידים יש בהחלט ניסיון להשיג אותן. המבחנים הם לא זהים לחלוטין בכל בית ספר אבל עדיין יש סבירות גבוהה להיתקל בשאלות חופפות".

מבחן המפמ"ר הוא מבחן משמעותי אשר בתי הספר נערכים לקראתו ברצינות. "מה שקרה זה שתלמידים שלי הביאו מבחן שטענו שזה יהיה מבחן המפמ"ר", מספרת מורה פרטית אחרת מאזור המרכז.

 
© צילום: Fotolia

"בהתחלה לא האמנתי, איך יכול להיות שהם יודעים מראש את השאלות? לאחר מכן הבנתי שמי שכבר עשה את המבחן בבית ספר אחד יכול להדליף אותו לתלמידים בבית ספר אחר שעדיין לא עשו אותו. זה נראה לי נורא מוזר. מערכת החינוך לא מבינה שברגע שתלמידים עושים את המבחן יהיה מי שיצלם את הטופס ויעביר אותו לבתי ספר אחרים?", הוסיפה.

המורה אומרת כי "אם מערכת החינוך עושה דבר כזה זה נראה כאילו היא רוצה שהתלמידים ירמו בכוונה כדי שיקבלו ציונים גבוהים יותר. זה מצער כי בסך הכול המטרה היא שהתלמידים ידעו מתמטיקה, לא רק ציונים גבוהים.

"חבל שמערכת החינוך עובדת בצורה כזאת. יש גם תלמידים שהם לא מקושרים ולא נמצאים בכל הקבוצות הנכונות בוואטסאפ וזה יוצר פער רציני בין 'המקובלים' לבין אלו שלא, וזה המסר שמערכת החינוך מעבירה לתלמידים".

ממשרד החינוך נמסר בתגובה ל-Ynet כי "מטרת מבחני המפמ"ר היא לשפר את מיומנויות הלמידה וליצור אחידות בין בתי הספר. המבחנים מוצעים למורים למתמטיקה, וישנם כמה דגמים של מבחנים לבחירת המורים. משרד החינוך אינו בודק את המבחנים, ואינו אוסף את הציונים, אלא הם משמשים לצורכי בית הספר בלבד. המבחנים הם באחריות המורים, ואם אכן תלמידים קיבלו לידיהם מראש את נוסח הבחינה - אנו ממליצים למורים לקחת זאת בחשבון".

 

 

 

 

 

 

תגובות