מלאכית ברשת: "אני בוחרת לעצור את זה"
אם חשבתם שמלאכים יש רק בשמיים, כנראה שעוד לא זכיתם להכיר את ניקול טייקש בת ה-13, חניכה במרכז "חינוך לפסגות" בקצרין כבר חמש שנים. בשונה משאר בני גילה, טייקש לא מעבירה את השעות שאחרי הלימודים בבילויים עם חברים, אלא שמה סוף לבריונות בוואטסאפ. מעוררת השראה? החלום הכי גדול שלה הוא להיות ראשת ממשלה
ניקול טייקש, תלמידת כיתה ז' בביה"ס "גמלא" שבקצרין, היא נערה מיוחדת ושונה משאר בני גילה. בשונה מחבריה, שמעבירים את שעות אחר הצהריים בהתכתבויות בסמארטפון, היא משתמשת בו לצורך אחר - עצירת בריונות ברשת. אבל שלא תטעו, זה לא מונע ממנה לקחת חלק פעיל בחוג ריקוד ושירה ולהשקיע בלימודים את כל כולה, כאשר החלום הכי גדול שלה הוא בכלל להיות ראש ממשלה: "מאז ומתמיד כולם אומרים לי שאני צריכה לעסוק בהשפעה על החברה, כי יש לי השפעה וכוח עצומים. אומרים לי להיות ראש ממשלה ובשלב מסוים זה הפך לחלום הכי גדול שלי, שהתחזק בעקבות סיור שעברתי בכנסת".
עוד בערוץ המגזין של פרוגי:
- ניסינו את ה/flybox: "כל אחד חייב לנסות לפחות פעם אחת"
- בגלל סמארטפון: תלמיד החטיף למורה ושלח אותו לניתוח
- אשקלון: נער בן 17 חשוד בשוד באיומי סכין
"וואטסאפ זאת הסביבה הביתית שלי, אני כל הזמן בסמארטפון כמו כל ילד בגילי", היא מספרת על המקור לעשייה שלה. "יש היום קבוצות לכל דבר ועניין - לחבורות, לכיתה ואפילו לכל השכבה, שמכילות בהן הרבה ריבים. בשונה מאחרים שיושבים וסתם ככה קוראים את ההודעות מהצד מבלי לעשות דבר, אני בוחרת לעצור את זה".
מתי הבנת שהנושא הזה בוער בך?
"כשראיתי עד כמה המילים הפוגעניות האלה מעליבות. ילדים חושבים שהם יכולים לכתוב הכול ומרגישים גיבורים מאחורי המקלדת מבלי שהם חושבים על ההשלכות. כשנחשפתי לזה הבנתי שזה מאוד מפריע לי ושחשוב לי לשים לזה סוף".
את עושה הכול בכוחות עצמך?
"אם זה מגיע לרמות שאני כבר לא יכולה לעצור אותן, אז כמובן שאני משתפת את המורה שלי או את אימא שלי שעוזרת לי ומייעצת לי את הדברים הכי טובים, אבל בדרך כלל אני מצליחה לעצור לבד".
לא קשה לך לשלב את זה עם הלימודים?
"ממש לא, כשזה בא מרצון אישי ומכיף אז אפשר לשלב הכול".
איך המשפחה מגיבה?
"המשפחה שלי תומכת בי בכל דבר שאני עושה ובמיוחד כשזה למטרה טובה. אני מונעת מקרים לא נעימים, וכמובן שהם שמחים לשמוע על זה וגאים בי".
ומה לגבי החברים? הם לא רואים בך "עוף מוזר"?
"לא, החברים שלי מאוד מקבלים את זה. אמנם יש ריבים אחת לתקופה ארוכה וכשיש אותם זה ממש קשה, אבל כשזה קורה אני עוצרת אותם ומראה לכולם שזה מיותר ולא נעים".
"המטרה שלי היא לגרום לילדים לא להיות גיבורים מאחורי המקלדת"
מה המטרה שלך?
"המטרה שלי היא לעצור את הבריונות ברשת ולגרום לילדים לא להיות גיבורים מאחורי המקלדת, כי כל אחד יכול להעליב מאחורי המקלדת. אני לא חושבת שהם מסוגלים לבוא ולהגיד את מה שהם מקלידים בוואטסאפ לאותו האדם פנים מול פנים, וזה מה שעצוב".
מסתבר שלטייקש יש חיבור אישי לתחום, שכן היא חוותה פגיעה מהסוג הזה בעצמה.
"כששיתפתי את החברים שלי בראיון שלי ברדיו לפני כחצי שנה, חוויתי חוסר פרגון מצדם והעלבות רבות. אמרתי להם שיפרגנו לי ושאני משתפת אותם כדי שהם יגלו התעניינות, אבל במקום זה הם בחרו להגיב בזלזול ולשאול אותי: 'למה דווקא את?' ומאז אותה פעם שהרגשתי בעצמי איך להיות במקום הזה אני עושה כל מה שאני יכולה כדי למנוע מבני נוער נוספים להיות בסיטואציה הזאת".
משהו השתנה בך מאז שנכנסת לתחום הזה?
"אני חושבת שנהייתי חזקה יותר ואני ממש גאה בעצמי. ילדים פוחדים להגיב, חוששים לבוא ולומר 'סטופ'. אבל אני באה ואומרת שפה זה נעצר, אני לא יכולה לשבת עם הטלפון בחיבוק ידיים ולצפות בריב, ואני גאה בעצמי שאני מראה לכולם שאסור לשתוק ושצריך לעצור".
"מספיק שכל אחד יקום ויגיד שהוא לא לוקח בזה חלק"
מה אפשר לעשות כדי לצמצם את היקפי התופעה?
"מספיק שכל אחד יקום ויגיד שהוא לא לוקח בזה חלק, שהוא לא מסוגל להסתכל על זה מהצד ושהוא עוצר את זה. מספיק שילד אחד מתוך קבוצה של 40 ילדים יגיד את זה כדי לעצור את זה. הוא יראה דוגמה אישית ויוכיח לכל השאר שצריך לשים לזה סוף".
לכבוד השבוע הלאומי לגלישה בטוחה, מה הטיפים שלך לבני הנוער שלוקחים חלק פעיל ברשתות החברתיות?
"אל תתמכו בריבים ובהעלבות ברשתות החברתיות, אלא תפסיקו כל ריב שנעשה ברשת, גם אם מדובר בחבר הכי טוב שלכם. אל תהיו גיבורים מאחורי המקלדת ותבינו שהרשתות החברתיות נועדו לתקשורת בונה ולא כדי להעביר תמונות או הודעות שיכולות לפגוע במי שסביבנו".
|