המנטור לנעורים: כך תשיגו עצמאות בחייכם
הורים של רובנו מציבים עבורנו גבולות המונעים חופש פעולה ועצמאות כבר בגיל ההתבגרות. אוהד שמר מסביר כיצד תתגברו על הקשיים שההורים מציבים ובכך תזכו בעצמאות
המתנה הכי גדולה שתקבלו עולם היא החיים שלכם. יש כאלה שבוחרים לחיות את החיים שלהם, ויש כאלה שבוחרים לחיות חיים של מישהו אחר.
מאחר ומדובר בחיים שלכם, אתם אחראים לתגובות שלכם לכל אירוע.
זאת לא הפתעה שגיל ההתבגרות מאופיין בהרבה מאוד שינויים קיצוניים בהתנהגות שלנו ובמצבי הרוח.
אחד התחומים בהם אנחנו מתקשים מאוד בגיל ההתבגרות הוא ההתנהלות מול ההורים שלנו. כולנו הרי רוצים לקבל עצמאות על החיים שלנו.
מצד שני, אנחנו לא כל כך ממהרים לקחת אחריות על החיים.
פה גם מתחילה הבעיה הכי גדולה. הרבה בני נוער אומרים לי: "ההורים שלי לא משחררים", "ההורים שלי לא סומכים עלי".
כאשר אתם רוצים לקבל עצמאות בחיים שלכם, אתם חייבים לקחת אחריות - זה חייב לבוא ביחד.תבינו דבר חשוב, החיים הם סוג של משחק, משחק לא קל ואפילו מתסכל אם אתם לא יודעים את החוקים שלו.
אז מה הפתרון ?
בשלב ראשון צריך להבין את החוק הכי בסיסי. כדי לשחק במשחק אנחנו חייבים להבין את הכללים. שילוב בין מתבגר שרוצה עצמאות לבין הורה שרוצה שהילד שלו יהיה אחראי יוצר קונפליקט.
אבל זה לא חייב להיות ככה, כל מה שצריך לעשות זה להבין מה מניע את ההורים שלכם. מה גורם להם לסיפוק? מה יגרום להם להבין שאתם אחראיים?
אני אנסה להסביר זאת דרך דוגמה מהחיים שלי:
אבא שלי מאוד אהב לחזור הביתה ולראות שהוא מסודר. אחותי לא ממש רצתה או יותר נכון לא ניסתה להבין את זה והייתה נכנסת לחדר שלה. כאשר אבא שלי היה חוזר מהעבודה, הוא היה רואה שהבית הפוך ומיד היה מתעצבן.
אני אישית הבנתי די מהר את חוקי המשחק. לפני שאבא שלי היה חוזר, הייתי דואג שהבית יהיה מסודר. כאשר הוא היה חוזר הביתה הוא היה יושב שותה קפה ואפילו הוא לא היה מגיע אליי לחדר. אותו הורה, אותו בית. רק כל אחד מאיתנו בחר לשחק את המשחק בשיטה שלו.
חשוב לי לציין כי התמורה שווה הרבה יותר מהמאמץ שלי, ה"חפירה" הצפויה מההורים לגבי חוסר היחס, חוסר האחריות וחוסר אכפתיות, גדולה יותר מהמאמץ לסדר את הבית.
אני בטוח שאם תשבו עם עצמכם ותחשבו על אירועים בחיים שלכם אתם בטוח תוכלו לעלות על מקרים בהם אתם יכולים לבחור דרך אחרת להתנהלות. ישנם עוד הרבה מאוד דוגמאות, אבל הרעיון הוא להבין מה מניע את ההורים שלכם. אחרי שתעשו זאת, תוכלו ליצור צעדים רוכשי אמון שיכולים להוביל אתכם לעצמאות בעתיד.
לפעמים אתם (המתבגרים) כל כך רוצים לבעוט בכל העולם ולהראות לעולם "מי הבוס" אבל זה לא באמת עובד, כי מי שמפסיד בזה זה רק אתם.
לפעמים כדאי להפסיד בקרב אחד אבל לנצח במלחמה כולה
טיפ גדול מאוד, אל תנסו "לנצח" בכל קונפליקט עם ההורים. תלמדו מתי לוותר על דברים שהם לא כל כך עקרוניים לכם וזאת על מנת שכאשר תגידו לנקודה שהיא מאוד קריטית ומהותית עוברכם תהיה לכם את היכולת לדרוש יותר.
אחרי שאתם לומדים לקחת אחריות על החיים שלכם, יש לכם את הזכות הלגיטימית לדרוש לעצמכם את העצמאות שאתם כל זקוקים לה.