הגורו לנעורים: כך תתמודדו עם כישלון.

הגורו לנעורים: כך תתמודדו עם כישלון

אוהד שמר, מאמן אישי ועסקי להצלחה מסביר לכם איך להתמודד עם הכישלון: הימנעו ממחשבות שליליות, אל תגזימו לאחר הכישלון ותזכירו לעצמכם שמקרה אחד לא מעיד על השאר

אם אתם רוצים להצליח בחיים שלכם יש דבר אחד שחשוב מאוד שתדעו -   התמודדות עם כישלון או אכזבה. מדובר באחד הדברים החשובים ביותר.

ההגדרה המילונית לכישלון היא: "מצב שבו לא מומשה מטרה מסוימת, רצויה או מכוונת, שנקבעה לאדם או שהאדם קבע לעצמו. ניתן לראות בכישלון מצב מנוגד להצלחה".

אם כשלון הוא מצב שהמטרה לא מומשה בוא נבדוק קודם מה המטרות שאנחנו קובעים לעצמנו.
האם לבחור במטרות גבוהות מאוד שיכולות לגרום לכשלון ולתחושה לא נעימה או לבחור במטרות נמוכות שיכולות לגרום לנו להצליח יותר אך להישאר עם תחושה של חוסר סיפוק?

אתם יכולים להסתכל מסביבכם, כל מי שהצליח בחיים שלו היה חייב לקחת סיכונים. אמנם כאשר אתם צופים בטלוויזיה, אתם בטוחים שההצלחה של אותו אדם הגיעה בקלות רבה.

זה ממש לא ככה. מאחורי כל אדם מצליח יש הרבה מאוד כישלונות ואכזבות, ההבדל הגדול בין האנשים הוא הדרך בה אנחנו בוחרים להתמודד או לא להתמודד אם כל מקרה כזה. רבים מאיתנו פשוט מפחדים לנסות בעיקר מהמחשבה של מה יהיה אם אני אכשל והפחד הזה משתק אותנו.

החוכמה היא ללמוד להעריך את עצמנו או אחרים שמוכנים להעז. אך לא כל מי שמעז מצליח לעיתים ההעזה מסתיימת בכישלון. גם השחקנים המצליחים שהשתתפו במספר שוברי קופות עלולים להשתתף בסרט שיהיה כשלון גמור. אך הם בכל זאת ישתתפו בעוד ועוד סרטים כי הם מבינים משהו שהרבה אחרים נוטים לשכוח.

במהלך עבודתי עם בני נוער ומתבגרים אני יכול לומר בבטחה שההתמודדות עם כישלונות היא אחד הנושאים החשובים ביותר בכל תהליך ההתבגרות של אדם וגם בהמשך החיים הבוגרים. 

בדרך לכישלון?
בדרך לכישלון?
צילום: ויקיפדיה.

כישלון יכול להיות אובייקטיבי וגם סובייקטיבי

כשלון אובייקטיבי הוא מצב בו אדם מצפה מעצמו למשהו והוא ורק הוא זה שקובע את ההגדרה למשהו כישלון בעיניו. בזמן שאדם אחד מקבל במבחן ציון 85 ומרגיש כישלון אדם אחר שקיבל את אותו הציון ירגיש כאדם הכי מאושר בעולם.

כשלון סובייקטיבי הוא מצב בו החברה מעמידה סטנדרטים מסוימים לקביעת הצלחה או כשלון. למשל קבוצת כדורגל מצליחה לסיים משחק בתוצאת תיקו. אמנם לא מדובר בכישלון, אך כאשר מדובר במשחק שהיה אמור להסתיים בתוצאת ניצחון, עלולה להיות תחושה של כשלון.

ישנם הרבה מאוד גורמים שנתפסים כגורמים לכישלון ומאוד משפיעים על הדרך אנחנו מבצעים פעולות למשל דימוי עצמי נמוך, פחד מהצלחה ונבואה המגשימה את עצמה.

מה בכל זאת אפשר לעשות?

  • מחשבות שליליות, כגון נכשלתי במבחן כי אני טיפש או לא התקבלתי לעבודה כי אני כישלון וחסר תועלת לא מקדמות לשום מקום. המטרה כאן היא לחשוב על בחירות שעשיתם שהשפיעו על המצב ותרמו ליצירה שלו. כלומר, לא למדתי מספיק טוב לבחינה.
  • נסו לחשוב איזה פעולות ודברים עשיתם שגרמו למצב ומה הייתם יכולים לעשות אחרת כדי למנוע מלהגיע למצב הזה מלכתחילה. שתהיו מוכנים לקחת אחריות על המצב ולהבין את חלקכם בו אז תוכלו לשנות את מצב.
  • לאחר כישלון יש נטייה להכליל ולהגזים עם מחשבות בסגנון: אם היא לא רצתה אותי אז אף אחת לא תרצה, אם לא הצלחתי במבחן אז אני גרוע באותו מקצוע ולעולם לא אצליח בו. הכללה כזאת מדכאת ומתסכלת. צריך להתייחס לכל מקרה לגופו.
  • הזכירו לעצמכם כל פעם שמקרה אחד לא מעיד על השאר. אתם לא כישלון אם נכשלתם במבחן ואתם לא דוחים מפני שדחו אתכם  כמה פעמים. במקרים כאלה של חשיבה יש נטייה מוחלטת להתעלם מהמקרים החיוביים שכן נכונים לגביכם.
  • כל חוויה שאדם עובר תלויה בנקודת המבט שלו - הוא בוחר אם לראות אותה בתור חוויה חיובית או שלילית. אנשים שונים מגיבים באופן שונה לאותם מצבים. במצבים קשים יש נטייה לרחם על עצמנו לחשוב שאנחנו חסרי אונים ואין אף אחד שיכול לעזור לנו לצאת מזה. הקביעה הזו לרוב אינה מתבססת על המציאות אלא על רגשות ורחמים עצמיים. רוב הסיכויים שאתם לא הראשונים ולא האחרונים שעוברים את אותה הבעיה. חפשו אדם שאתם מעריכים ושאתם יודעים שיש לו ניסיון חיים ועבר את מה שאתם עוברים ונסו ללמוד מהם כיצד להתמודד ואיך לצאת מהמצב.
  • כדאי לזכור שהכל לטובה ושיש סיבה לכל דבר אם רק תאמינו בזה חייכם יהיו הרבה יותר קלים. זכרו שלהכנס לדיכאון ורחמים עצמיים זה אמנם הדבר הקל לעשות אבל זה לא יועיל לכם בכלום.

יש לכם שאלות נוספות בנושא ? אתם מוזמנים לשלוח לי מייל ואני אשמח לענות: ohadshemer@gmail.com

תגיות
תגובות