לא מרגישים מועילים? התנדבו למשמר האזרחי. צילום: צילום מסך מהפייסבוק

לא מרגישים מועילים? התנדבו למשמר האזרחי

רוצים לתרום לסביבה, למלא את הזמן הפנוי בפעילות ערכית או סתם להרגיש מועילים לקהילה? תשובה אחת - התנדבו! מה אתם אומרים על לקחת חלק במשמר האזרחי?

רוצים לתרום לסביבה, למלא את הזמן הפנוי בפעילות ערכית או סתם להרגיש מועילים לסביבה ולקהילה? תשובה אחת - התנדבו! מה אתם אומרים על התנדבות במשמר האזרחי?

בני נוער יכולים להתגייס למשמר האזרחי מכיתה י"א או מגיל 17 ועד לגיוסם לצה"ל. אז מה עושים במשמר האזרחי? פעילותו של המשמר האזרחי נגזרת באופן ישיר מהמציאות הביטחונית במדינת ישראל.

עוד במדור הסביבה של פרוגי:
• עושים שינוי בחברה בישראל. מי אחריי?
• גרינפיס פועלים לשינוי. איך זה עובד?
• למה השירותים בבתי הספר הרוסים?

במהלך שנת 1974 אירעו מספר פיגועי טרור אשר גרמו לאזרחים רבים לדרוש מן הממסד ליטול חלק פעיל בהגנה על שכונות מגוריהם. המשמר האזרחי נוסד לאחר החלטת ממשלת ישראל על הקמתו כמסגרת ארגונית לצד משטרת ישראל. 

תפקיד המתנדבים הוגדר כסיוע למשטרת ישראל בשמירת ביטחון הנפש והרכוש מפני פעולות איבה. החל משנות ה-80 החלו המתנדבים לפעול במסגרת "יחידות מתנדבים מיוחדות", רובן במדי משטרה, יחידות אלה מסייעות באופן ישיר למשטרה בפעילותה המקצועית.


המשמר האזרחי בפעולה

המשמר האזרחי הוא ארגון המתנדבים הגדול ביותר במדינה, הוא מונה כ-69,000 מתנדבים ישראלים, זהו פסיפס אנושי מרתק, המשקף את כל בני הדתות והעדות מכל הגילאים, מכל רחבי המדינה ומהזרמים האידיאולוגים השונים המרכיבים את החברה הישראלית. 

המשמר האזרחי שהוא מרכיב בלתי נפרד ממשטרת ישראל ושל ההוויה הישראלית בכלל, הוא תופעה ישראלית ייחודית, גופים של "המשמר האזרחי" פועלים גם במקומות אחרים בעולם, אך ייחודו של המשמר האזרחי בישראל נובע מרקע הקמתו וצמיחתו, הקיפו הגדול, אופן פעילותו עם משטרת ישראל ובמגוון הרחב של הפעילויות ההתנדבותיות שמתבצעות במסגרתו.

מתנדבי המשמר האזרחי פרוסים בכל רחבי המדינה, ומסייעים ליחידות המשטרה בתחומים רבים ושונים כמו: ביטחון פנים, מאבק בטרור, התמודדות עם הפשיעה או פיקוח על התנועה בדרכים.

מרבית חברי המשמר האזרחי הם מתנדבים, למעט סגל קבע קטן (שוטרים), המפעיל את המתנדבים, חלק גדול מפיקוד המשמר האזרחי הוא סגל קבע מתנדב (סק"מ) הפועל במשמר האזרחי. 

ההתנדבות מבטאת את הערך החשוב של "ואהבת לרעך כמוך", זאת באמצעות נטילת אחריות אישית של האזרח לגורלם ולאיכות חייהם של תושבים אחרים, "ערבות הדדית", "מתן בסתר", "לינת הצדק", "סיוע לזולת" או "איסוף תרומות בקופות צדקה", היו ממרכיבי היסוד של החברה היהודית לדורותיה.

ההתנדבות בקהילה מאורגנת לרוב על ידי ארגוני התנדבות, המפעילים את המתנדב היחיד. הארגון משמש כגורם ערכי המחנך את הפרט לאחריות אישית כלפי עצמו, כלפי עצם ההתנדבות וכלפי מטרות הארגון. 

מתנדבי המשמר האזרחי מהווים כוח מרכזי למשטרה, המתמודדת עם מטלות כבדות. המתנדבים מהווים את המסד, שעליו נבנית שותפות הדוקה בין המשטרה לקהילה במאבק משותף על ביצורו של בטחון הפנים, במלחמה בפשיעה ובשיפור איכות חיי התושבים, מתנדבי המשמר האזרחי הם החוט המקשר בין הציבור, למשטרה ולקהילה. 

תגובות