איך ניתן לזהות שחבר או חברה שלך נפגעו מינית?
פרשות מין בהן מעורבים קטינים וקטינות מתפוצצות אחת אחרי השנייה בתקופה האחרונה. מהי בעצם פגיעה מינית ואיך ניתן לזהות שחבר או חברה שלך נפגעה?
אנחנו שומעים ללא הפסקה בתקופה האחרונה, על פרשות ותקיפות מיניות בהן מעורבות קטינות: לפני כחמישה חודשים התפוצצה פרשת ה"זמר המפורסם" שבה בסופו של דבר לא הוגש כתב אישום נגד אייל גולן, בשבוע שעבר התפוצצה פרשת אונס הילדה בת ה/13 על ידי מספר נערים בגיל 17, והשבוע נחשפה פרשה נוספת בה מעורבים נערים ונערות בגילאי 14-17.
לכן, פנינו לדפנה אייזנריך, רכזת החינוך במרכז סיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית בתל - אביב, כדי להבין מהי בכלל פגיעה מינית, איך נוכל לזהות שחבר או חברה טובים נפגעו ומה ניתן לעשות.
עוד במדור החדשות של פרוגי:
- "אני לא יכול לספור את הפעמים שאמרתי שיש לך לב מזהב"
- הקוף שנראה כאילו הוא יצא מסרט מצויר: "העולה האפלולי"
מהי בעצם פגיעה מינית?
"כשמישהו (זר או מוכר) לא מכבד את הגבולות שלך, לוחץ עליך לעשות משהו שאת לא רוצה, מכריח אותך לעשות משהו באמצעות איומים, או פשוט עושה משהו בעל אופי מיני בגוף שלך בלי לשאול - כל אלו הם מצבים של פגיעה מינית".
איך ניתן לזהות שפגעו בנו?
״לא תמיד אנחנו יודעים לזהות שמה שקרה לנו הוא בעצם פגיעה מינית. חשוב לזכור שלאף אחד אין זכות לגעת בנו או להתייחס אלינו באופן מיני בלי שהסכמנו מראש בצורה מפורשת. בנוסף, חשוב לדעת שזאת לא אשמתך, ושכדאי לשתף מישהו במה שקרה ולקבל עזרה".
על ידי מי בדרך כלל נעשית הפגיעה?
"עד גיל 12 הפגיעה היא בדרך כלל על ידי מישהו מבוגר ומוכר שנמצא בסביבה הקרובה, זה יכול להיות בן משפחה או מכר של ההורים, מדריך, מורה או שכן. לאחר מכן, בגיל ההתבגרות הפגיעות נעשות בדרך כלל בין בני נוער לבני נוער, ואז אנחנו רואים יותר פגיעות של נערות אך גם בנים".
גם בנים נפגעים מינית?
"גם בנים וגם בנות נפגעים מינית. עד גיל 12 אנחנו יודעים שהם נפגעים אפילו בשיעורים דומים".
איך אפשר לדעת שחבר או חברה נפגעו מינית?
"אם אני רואה שעובר משהו על חבר או חברה שלי. אם הכל היה בסדר, וביום בהיר אחד אנחנו רואים שינוי קיצוני בהתנהגות שלה או שלו".
מה בהתנהגות יכול להעיד על כך?
"אם החברה מתרחקת, או מרגישה לא טוב וזה לא בגלל מחלה כמו דלקת גרון, אלא יותר כאבי בטן או ראש. כשהיא לא רוצה לקום ולצאת מהמיטה או לא רוצה לבוא אתנו למקום שפעם כל החברים היו יוצאים יחד והיא הייתה מצטרפת ופתאום היא לא רוצה להצטרף, מדברת פחות, ישנה הרבה".
"יכולות להיות גם התחלות של הפרעות אכילה, אם מישהי מתחילה לא לאכול בצורה קיצונית או להשמין בצורה קיצונית, אם מישהי מדברת אתנו על זה שהיא לא יכולה יותר, משתפת במחשבות אובדניות כמו שהיא לא יכולה לחיות. גם מישהי שלאחרונה מאוד כועסת על האנשים מסביבה, זה גם יכול להיות סימן שמשהו קרה".
יש סיבות אחרות גם לתופעות האלה?
"זה יכול להיות מסיבות אחרות כמו אם היא חוותה פרידה מבן זוג, או שקרה לה משהו בבית או בגלל הלימודים. אנחנו רואים כל מיני מקרים שיכולים לגרום לנו להתנהג ככה, זה לא בהכרח אומר שיש לנו הוכחה לכך שהיא נפגעה מינית", אומרת דפנה. "אבל אם בד"כ היא לא הייתה ככה לפני כן ופתאום לאחרונה הכל השתנה באופן קיצוני וברמה שנראית לנו מוזר, שאנחנו רואים שעובר משהו על חברה שלנו ושואלים אותה כל הזמן "מה קורה?" והיא לא תרצה להגיד, יכול להיות שזה ההסבר".
מה עושים המצב שבו אני מזהה אצלה את התסמינים הללו?
"מה שאפשר לעשות זה לשאול אותה אם משהו קרה או מישהו עשה לה משהו שהיא לא רצתה. חשוב להבין, ולהסביר לה שאם אנחנו נותנים לדברים האלה להמשך בלי טיפול ובלי עזרה המצב רק מחמיר. לכן חשוב שאם קולטים מישהו שקרה לו משהו כזה, חשוב לספר את זה למישהו מבוגר כמו ההורים, היועצת, המורה. הרבה פעמים דווקא לבנים מאוד קשה לספר שהם עברו תקיפה מינית, חשוב לשים לב שגם אם על חבר עובר משהו".
מלבד פניה לאדם מבוגר, ניתן לפנות גם לקווי סיוע בהן השיחות אנונימיות, אפשר רק לספר את הסיפור ולדבר. ניתן גם לקבל עזרה, במידה והנער או הנערה בוחרים.
קווי הסיוע לנפגעי ונפגעות תקיפה מינית הם בכל הארץ.
מספר הטלפון לנשים ונערות הוא: 1202.
מספר הטלפון לגברים ונערים הוא: 1203.