לכבוד יום האישה הבינלאומי: הנשים שנלחמו כנגד כל הסיכויים. צילום מסך מהאינסטגרם

לכבוד יום האישה הבינלאומי: הנשים שנלחמו כנגד כל הסיכויים

יום האישה הבינלאומי הוא יום ציון של כבוד ואהבה כלפי נשים וגם של הישגים כלכליים, פוליטיים וחברתיים שעשו נשים לאורך ההיסטוריה. הנה כמה נשים שעשו את זה אחרת ונלחמו מלחמות שנראו לכולם כמאבקים חסרי סיכוי אבל שינו את ההיסטוריה. הרשימה לפניכם

 
ב- ‎8 במרס ‎1911 נחגג לראשונה יום האישה בכל רחבי אירופה. נשים רבות ניצלו את ההזדמנות למחות נגד חוסר יכולת הבחירה שלהן, ובמקביל ביותר מ-300 עצרות בכל רחבי הממלכה האוסטרו-הונגרית, צעדו בווינה נשים מלוות בסטיקרים על גבי שלטים ודגלים אדומים לזכר קורבנות הקומונה הפריזאית, ששלטה בפריז ודוכאה תוך כדי רצח המונים. 66 שנים לאחר מכן, החליט האו"ם לאמץ את יום ה-8 במרץ באופן רשמי, המוקדש כולו לציון זכויות האישה ולשלום עולמי. גם בישראל,  לאחר דיונים שונים, עצרות והפגנות על מצב האישה, החלו בשנות ה-80 לציין את יום האישה הבינלאומי.  
 
מטיפוח האישה בתפקידיה הסטריאוטיפים ועד להכרה בזכותן של הנשים להיאבק על שוויון הזכויות, יש כמה נשים מדהימות שהתמודדו עם הקשיים שלהן, וביניהם גזענות, דעות קדומות ומודל היופי. לכבוד יום האישה הבינלאומי שיתקיים מחר, הנה כמה נשים שהעזו כנגד כל הסיכויים, ועשו פריצות דרך עצומות בכל תחומי החיים.

קוקו שאנל

בזמן שציפו מנשים ללבוש רק חצאיות ושמלות, קוקו שאנל החליטה ללבוש מכנסיים וחליפות. שאנל הייתה הראשונה שהביאה את הנוחות של בגדי הגברים לאופנת נשים והעיצובים שלה עזרו להביא לשיחרורן של הנשים גם דרך האופנה.

© gettyimages

איילת זורר

כזכור, איילת זורר פוטרה מחברת אופנה בגלל "שינוי לרעה במראה שלה" והוחלפה באסתי גינזבורג הצעירה ממנה ב־20 שנה. כסמל למחלמה באפליה, הסכימה זורר להוביל בהתנדבות את הקמפיין הישראלי לרגל יום האישה הבינלאומי.

© צילום מסך מהיוטיוב

מרלן דיטריך

מרלן דיטריך נקטה עמדת אופנה חזקה. השחקנית ההוליוודית לבשה מכנסיים וחליפות גברים, גם על המסך, בתקופה שבה זה נחשב מאוד שערורייתי - במהלך 1930, דיטריך כמעט נעצרה כי לבשה מכנסיים בציבור. 

© צילום מסך מהיוטיוב

רוזי המסמררת

למרות האופי שלה שעשוי להיות בדיוני, רוזי המסמררת היא סמל ברחבי התנועה הפמיניסטית. היא היוותה ייצוג לנשים שעבדו במהלך מלחמת העולם השנייה, מה שמזכיר לנו את המאבקים האמיצים של נשים במהלך שנות ה-40.

© צילום מסך מויקיפדיה

הילרי קלינטון

חוץ מזה שבעלה הוא ביל קלינטון, הגברת הראשונה לשעבר היא הגברת הראשונה והיחידה שמחזיקה בתואר ובעלת קריירה מקצועית עד למועד כניסתה לבית הלבן. בשנת 2008, הילרי קלינטון הייתה המועמדת המובילה ביותר על מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות, וזה קורה שוב בשנת 2016.

© צילום מסך מהיוטיוב

קורטה סקוט קינג

למרות החלק הנכבד בנישואיה למרטין לותר קינג ועבודתה למען זכויות האזרח, קורטה סקוט קינג הקדישה את מרבית חייה לשוויון של נשים. היא הקימה את NOW (הארגון הלאומי לנשים) בשנת 1966 ומילתה תפקיד מרכזי בהתפתחות של הארגון. במאמציה למען זכויות נשים, הייתה האישה הראשונה שנשאה נאום בכיתה שבה למדה בהרווארד.

© צילום מסך מהיוטיוב

מדונה

מלכת הפופ בנתה את כל הקריירה שלה על פריצת הגבולות של נשים ומיניות דרך השירים והקליפים שלה. מדונה גם הוכיחה שנשים יכולות להיות כל כך הרבה דברים בו זמנית - אם זה במשחק, בשירה, בימוי, ניהול וארגון ללא מטרות רווח ולהיות אמא, כולם באותו הזמן.

© צילום מסך מהאינסטגרם

עדה יונת 

עדה יונת היא ביוכימאית ישראלית ופרופסור במכון ויצמן למדע. מחקריה עוסקים במבנהו ובפעולתו של הריבוזום. כלת פרס נובל לכימיה לשנת 2009 והאישה הישראלית הראשונה שזכתה בפרס נובל

© צילום מסך מהיוטיוב

אנג'לינה ג'ולי

מלבד עבודתה הנרחבת כשחקנית ודיפלומטית באו"ם, בשנת 2013, כאשר אנג'לינה ג'ולי בחרה לחלוק את סיפורה, היא שינתה את פני מודעות לסרטן השד. ג'ולי היא הוכחה כיצד החלטה בריאותית תוך עידוד נשים אחרות להחשוף את סיפורי סרטן השד שלהם היא משהו ששווה לתרום בשבילו.

© צילום מסך מהיוטיוב

אמה ווטסון

הקול החדש של הפמיניזם, הוא ללא ספק השחקנית אמה ווטסון. כשהיא רק בת 24 נשאה נאום מרגש מול האו"ם והשיקה יוזמה חדשה עבור שוויון בין המינים - כדי להזכיר לכולנו שהפמיניזם הוא לא רק מאבק למען נשים, זה להזמין גברים להצטרף לאבק גם כן.

© צילום מסך מהיוטיוב

אווה פרון

מאחורי הנאומים שלה בעד שוויון לכל הפועלים ועידוד זכויות עובדים, הסתתר שלטון אכזרי וכמעט פשיסטי של בעלה, נשיא ארגנטינה חואן פרון, שהגביל את חופש הביטוי ואסר להגלות את המתנגדים למשטרו. המחזמר המצליח "איוויטה" מספר את סיפורה של פרון (בגרסה של הסרט מ-1996, מגולמת ע"י מדונה) שהייתה דמות כריזמטית ואהובה ביותר, ונודעה כדומיננטית ומשפיעה בתקופת נשיאותו הראשונה של בעלה.

© צילום מסך מהיוטיוב
 

מאיה אנג'לו

מאיה אנג'לו היייתה משוררת, סופרת, שחקנית, פילוסופית וכותבת ביוגרפיות. אנג'לו הייתה היא ההשראה של נשים אפרו-אמריקאיות להתגבר על אפליה מגדרית וגזענות, ואחת מהאנשים המשפיעים ביותר בתנועה לזכויות האזרח של ארצות הברית.

© צילום מסך מהיוטיוב

ברברה וולטרס

האישה הראשונה של כל מהדורת חדשות שבזמנו הרוויחה רק מחצית מהמשכורת של חבריה הגברים לעבודה. וולטרס לקחה על עצמה לשלב נשים במהדורת החדשות עבור רשת ABC. משנות ה -70 ועד היום, וולטרס סוללת דרך לא רק לנשים בתחום העיתונות, אלא עבור נשים בשוק העבודה כולו.

© צילום מסך מהיוטיוב

בטי פרידן

סופרת ופעילה האמריקאית כותבת הספר המצליח "המסתורין הנשי" שעורר את הגל השני של הפמיניזם שהחל בשנות ה-60 וה-70. פרידן בילתה את החייה כשהיא פועלת לשוויון של נשים, כדי לסייע להקים את הוועידה הפוליטית לנשים באמריקה.

 

יעל ארד

יעל ארד היא מתאמנת ג'ודו ישראלית בעבר ואלופה אולימפית. ערד היא הישראלית הראשונה שזכתה במדליה אולימפית ונחשבת כאחת מהספורטאיות הטובות ביותר בישראל בכל הזמנים.

© צילום מסך מהיוטיוב
תגובות